Diumenge, 5 de maig de 2024
patrimoni

La Torre de Capdella vol que les colònies de Molinos recuperin «l'esplendor» de fa 30 anys

L'ajuntament farà habitatges socials a un edifici del complex, que compta amb cinema, piscina i església

Pallars Digital Vall Fosca | 24 d'abril de 2024 a les 08:40
Imatge del menjador de les antigues colònies | M. Lluvich / ACN
L'Ajuntament de la Torre de Capdella vol recuperar "l'esplendor" que el complex de les colònies de Molinos tenia fa 30 anys. Per aconseguir-ho, ha adquirit aquest espai, creat l'any 1956 i que va funcionar fins al 1993. Durant els mesos d'estiu, les colònies acollien més de 500 nens, fills dels treballadors de Fecsa. De fet, l'empresa havia rehabilitat un edifici per convertir-lo en una colònia infantil.

 
A un annex s'hi va ubicar un cinema i els habitatges per al personal; a l'esplanada, una àrea de jocs amb piscina, i a l'entrada, una església. Han passat més de tres dècades des que es va tancar i ara presenta un estat d'abandó total
 

Església de les colònies de Molinos. Foto: M. Lluvich / ACN


L'alcalde, Josep Maria Dalmau, ha explicat que una empresa va comprar aquest complex als anys noranta coincidint amb el boom urbanístic i amb el projecte fallit de l'estació d'esquí de Filià. Segons relata l'alcalde, les negociacions per adquirir aquest complex, de més de 5.500 metres quadrats, van començar fa més de 10 anys. Aquest mes d'abril, el consistori ha signat la compra per un valor de 90.000 euros.
 
 

Dignificar l'espai

Els edificis, que segueixen dempeus, però en molt mal estat, queden amagats darrere la vegetació d'arbres i arbustos. La primera actuació que preveu fer l'ajuntament serà netejar el compleix i els edificis per "dignificar" l'espai. Posteriorment, a l'edifici on ja hi havia els habitatges per al personal s'habilitaran pisos socials perquè qui ho desitgi es pugui establir a la Vall Fosca.
 

Zona de les piscines de les colìnies. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Per decidir què es farà a la resta d'edificis i espai, l'ajuntament aposta per implicar a tots els veïns i fer una pluja d'idees per trobar un projecte "engrescador". D'altra banda, Dalmau ha descartat enrunar cap edifici i ha apostat per mantenir-los tots, ni que sigui amb una altra funció.

A les colònies infantils de Molinos hi anaven nens de tot Catalunya. Els veïns de la Vall Fosca recorden els anys d'esplendor del complex ple d'activitats per a nens. Dalmau recorda que en algunes de les activitats que organitzaven també convidaven als nens de la vall.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació