Dilluns, 20 de maig de 2024
talarn music experience

Guillem Gisbert: «Treballar amb gent nova ha estat un aprenentatge»

Conversem amb el líder i cantant de Manel en motiu de la seva visita en solitari aquest juliol al Talarn Music Experience

Jordi Ubach Llorens Talarn | 10 de maig de 2024 a les 09:41
Guillem Gisbert, en una imatge promocional | TME
Queda poc més de dos mesos per la celebració del Talarn Music Experience 2024 de Lo Quiosc. Una edició que se celebra enguany del 18 al 21 de juliol i que comptarà, entre les més destacades, amb les actuacions d’artistes com Antònia Font, The Tyets, Figa Flawas, Els Catarres o Guillem Gisbert.


Hem volgut parlar precisament amb el cantant i líder de Manel, Guillem Gisbert, en motiu del que serà el seu primer concert al Pallars Jussà. Ho farà en solitari, després de l'aturada indefinida de Manel. El concert, un dels més esperats de l'edició d'enguany del Talarn Music Experience, tindrà lloc el divendres 19 de juliol.

Al Talarn Music Experience presentaràs el teu nou projecte personal. Quina ha estat la diferència envers Manel a nivell creatiu?

És com una obvietat, però la diferència important és que ara no ho faig acompanyat dels meus companys de Manel, sinó que ho faig sol. Això ha fet que s’hagin obert noves possibilitats de col·laboració amb gent nova. A partir d’aquí, va ser fer les cançons, buscar una recerca de productors, conèixer gent i generar complicitats noves.

Què t’ha aportat això després de 15 anys amb Manel?

Hi ha dos factors, a nivell personal i a nivell musical. A nivell musical sempre hem dit que l’anunci de Manel no és un adéu, ens agrada treballar junts i ho seguirem fent. Per mi treballar amb gent diferent en el món de la musica ha estat un aprenentatge. He après tècniques diferents, programes diferents, instruments diferents… I a nivell personal, doncs he tractat amb gent nova, amb gent externa a Manel, i això sempre aporta.

«M'agraden les noves tendències i les intento adaptar, però sense perdre l'essència»

És un disc que guarda diferències amb els anteriors de Manel. Quin paper hi juga l’electrònica?

En els últims discs de Manel, sobretot en l’últim, ja hi havia molt joc amb l’electrònica, especialment amb el tractament de la veu. Mica en mica, a mesura que he anat creixent i m’han anat agradant coses, forçar la distorsió de la veu és una cosa que he anat incorporant. El mateix em passa amb els beats electrònics, els sintetitzadors, el desembarcament de la musica urbana en els últims 15 anys… Tinc curiositat per les coses que tinc al voltant, per les noves tendències i per adaptar-les al meu món, sempre sent conscient de fins a quin punt ho pots utilitzar, de no perdre la teva essència. M’agrada molt el que fa la gent jove. Jo busco molt l’adaptació, l’anar picotejant estètiques que no he tocat mai, però com et deia, anant sempre en compte, sabent sempre qui ets. Perquè en la teva identitat és on et sustentes. 


També hi té un pes clar, crec, és l’irremeiable pas del temps, i això es nota en les lletres. Parles d’experiències personals?

Depèn una mica de cada cançó. L’experiència personal la pots utilitzar com una espurna per començar, la que posa el motor en marxa. Després depèn del procés creatiu de cada cançó. Jo he tendit a anar posant capes entre l’abans i el després de l’experiència. No m’interessa o no crec que sigui important per una cançó la carrega biogràfica que pugui portar.

Quines sensacions tens abans de la teva primera gira en solitari?

El del passat 3 de maig a la sala Apolo va ser el meu primer bolo. Els assajos han anat molt bé, són coses noves, sensacions noves, tot és nou. Ara pràcticament canto totes les cançons per primera vegada, la gent que m’acompanya a l’escenari també és gent nova per a mi, i m’hi estic familiaritzant. Quan arribi a Lo Quiosc ja hauré fet uns quants concerts i ja estaré més rodat, però ara tinc un punt de misteri que he d’afrontar anant passet a passet i d’aquesta manera anar veient què tinc entre mans.

Tinc entès que no has actuat mai al Pallars Jussà, és possible?

Diria que no. Durant un temps vam estar a punt de fer un bolo amb Manel a Tremp, que no es va produir mai. 

«No crec que sigui important per una cançó la carrega biogràfica que pugui portar»

En tens ganes?

Hi ha un plus de fer-ho al Pallars, perquè és un indret on no hi he actuat mai. Com et deia, per mi ara mateix és tot nou, i actuar a Tremp farà que no posi un record damunt d’un altre. Em ve bastant de gust, la veritat.

Més enllà d’actuar-hi o no, has visitat mai el Pallars? 

Vaig venir-hi el passat l’hivern, camí d’Esterri d’Àneu. Vaig parar a Lo Quiosc, i tot i que el llac estava bastant buit, l’indret em va semblar espectacular. Abans hi havia estat un parell d’estius al Pallars pel Dansàneu.

Pregunta que no t’han degut fer mai: quan tornarà Manel?

Nosaltres sempre diem que tornarem, que segur que ho farem, i que no serà tampoc d’aquí a molts i molts anys. Però clar, ara encara ens hem de prendre un temps de marge. No ens hem posat dates.

Sonaran temes de Manel al Talarn Music Experience?

Sincerament, no ho tinc clar encara. M’estic centrant en les cançons de Balla la masurca!, el meu primer disc en solitari. Tinc clar que alguna cosa més tocaré, però la meva intenció no és cantar moltes cançons de Manel. Els propers dies ho aniré perfilant.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació