Dimecres, 26 de juny de 2024
ramaderia

Sort celebrarà el Sant Joan amb la tradicional Xollada d'ovelles

L’acte arriba a la seva 33a edició, coincidint també amb la 34a Fireta de Sant Joan de productes artesans

Pallars Digital Sort | 21 de juny de 2024 a les 11:00
La Xollada tindrà lloc al Parc del Riuet de Sort | Ajuntament de Sort
Sort celebrarà la festa de Sant Joan el pròxim diluns la tradicional Xollada d'ovelles, que enguany arriba a la 33a edició. L'exhibició d'aquest antic ofici amb tisora, que des del 2014 també es realitza a màquina, coincidirà amb la 34a Fireta de Sant Joan, que comptarà de nou amb parades de productes artesans a l'avinguda comtes del Pallars. 

Les auvelles que seran xollades, de raça Xisqueta, provenen de Casa Camp de Llessui, una de les explotacions que encara es conserven i que col·laboren cada any guardant un petit escabot per a aquesta exhibició.

Mentrestant, els xolladors venen de diferents indrets de la comarca, com Lladorre, Llessui o Sort, però també d'Almacelles. A més, enguany els xolladors convidats seran Neus Comes, regidora de l'Ajuntament de Sort, i l'alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, tots dos també diputats al Parlament de Catalunya.
 
La Xollada d’ovelles amb tisora a Sort té el seu origen en l’activitat ramadera de La Vall d'Àssua i el Batlliu que avui en dia són grans escenaris del món ramader pirinenc. Les seves muntanyes acullen, cada estiu, milers d'ovelles, vaques i cavalls als pletius, i els seus racons encara conserven tota la personalitat que, durant anys i anys, ha condicionat i singularitzat el seu relleu, la seva vegetació, la seva fauna.

Al 2023 es va introduir una demostració amb un aparell antic de transició entre les tisores i la màquina actual, i una petita mostra d’estris. La demostració serà amenitzada per La Banda del Peirot, acordionistes que interpreten cançons típiques d’aquesta festa recuperades de la memòria popular.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació