Dimarts, 9 de juliol de 2024
contingut patrocinat

Evolució del projecte «Parcel·les extensives experimentals ecològiques al Pallars» amb PallarsActiu

L'objectiu és avaluar el desenvolupament dels cultius ecològics en condicions de secà, així com la seva sostenibilitat i rendibilitat

Redacció Pallars | 8 de juliol de 2024 a les 11:33
Imatge d'una de les parcel·les experimentals de PallarsActiu | PallarsActiu
A finals del passat mes de juny es va completar la collita de les parcel·les experimentals situades al Pallars Jussà, una iniciativa que ha cobert unes dues hectàrees de terreny distribuïdes entre tres municipis de la comarca. Aquest projecte té com a objectiu principal comprendre i avaluar el desenvolupament dels cultius ecològics en condicions de secà, així com la seva sostenibilitat i rendibilitat en aquestes regions. Un projecte impulsat per PallarsActiu i finançat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Mitjançant aquest enfocament, es busca aprofundir en el coneixement dels cultius ecològics al Pallars i proporcionar un exemple pràctic que pugui servir com a referència per a altres agricultors interessats en la transició cap a pràctiques agrícoles més sostenibles i adaptades al canvi climàtic.

Abans de l'inici de l'estudi, es va acordar conjuntament amb els agricultors del territori els cultius i les pràctiques a avaluar. Es va establir una rotació de cultius destinada principalment al consum humà, incloent-hi ordi, espelta i llentia, completada amb cultius per a l'alimentació animal com el favó i el farratge de veça i civada, tot i que aquest darrer no s'avalua en l'àmbit de l'estudi però forma part de la rotació com a estratègia de control de males herbes i millora de la fertilitat del sòl.

A més, es van comparar tres maneigs diferents del sòl per conèixer l'efecte de la llaurada en la producció: un treball mínim del sòl amb grada ràpida i sembra directa, un treball intermedi del sòl amb estripat del terreny i sembra normal i un treball profund del sòl amb llaurada convencional, estripat i sembra normal.

Després d'una primera campanya marcada per la sequera, aquesta segona collita ha mostrat una normalització en els rendiments de la major part dels cultius. Tot i que encara cal avaluar en profunditat les dades obtingudes i analitzar-ne la solidesa estadística, ja es poden començar a extreure algunes conclusions preliminars:

· L’ordi ha mostrat molt bons resultats de rendiment en totes les finques i per a tots els tractaments avaluats, superant els 2.600 kg/ha en tots els casos. A la finca de Salàs de Pallars, on els resultats tenen una solidesa estadística significativa gràcies a la major superfície de cultiu i repeticions per assaig, els rendiments són encara més elevats, superant els 3.800 kg/ha en totes les condicions. El maneig del sòl que ha mostrat una major productivitat ha estat el menys intensiu, amb grada ràpida i sembra directa, arribant als 4.400 kg/ha.

· L’espelta, que en la campanya anterior ja havia demostrat una molt bona adaptabilitat a totes les ubicacions geogràfiques de l’assaig i a tots els maneigs de sòl avaluats, continua presentant bones productivitats, amb rendiments superiors als 1.800 kg/ha en la major part dels casos. A la finca de Salàs de Pallars, el rendiment mitjà arriba als 2.300 kg/ha. El maneig del sòl que mostra millors resultats en aquest cas és el treball de sòl més profund amb llaurada convencional, tot i que seguit molt de prop per la resta de tractaments avaluats.

· Pel que fa a la llentia, la situació ha estat molt diferent. Sembrada de forma molt primerenca, a la tardor, aquesta lleguminosa va mostrar bons resultats de naixença i desenvolupament durant la campanya, superant l'hivern sense problemes. No obstant això, els rendiments no han reflectit aquest bon desenvolupament. La competència amb les herbes adventícies, que van germinar massivament amb les pluges de la primavera, ha fet inviable el cultiu, amb rendiments molt baixos, inferiors en alguns casos a les dosis de sembra aplicades. La situació de sequera prolongada de la qual partien els cultius enguany va limitar l'eficàcia d'estratègies de control de les adventícies com la falsa sembra o l'ús de la grada de pues, ja que les herbes no van germinar fins a la primavera, quan aquestes tècniques ja no eren efectives. Caldrà repensar el maneig del cultiu de cara a la pròxima campanya per millorar la seva capacitat de defensa contra les males herbes.

· Per la seva banda, el favó, presenta també millors resultats que en la campanya anterior tot i que amb molta variabilitat entre les diverses finques i els diversos manejos avaluats. Novament fixant-nos en les dades de la finca de Salàs, el maneig del sòl que mostra millors resultats en aquest cas és el treball de sòl més profund amb llaurada convencional, que ha assolit un rendiment de vora 1.300 kg/ha. Com explicàvem anteriorment, en absència d’altres mètodes de control d’adventícies (i recordant que en el cultiu ecològic no es poden emprar herbicides), la llaurada continua sent a curt termini, l’estratègia més fàcil per a controlar les poblacions de males herbes que poden reduir el rendiment dels cultius.

Les dades de rendiment i desenvolupament dels cultius seran ara avaluades en profunditat per la consultora l’Espigall, que coordina el projecte. Aquesta anàlisi es complementarà amb l'aportació de l'equip d’investigadors de la secció de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Universitat de Barcelona, que examinarà aspectes com la qualitat del sòl segons les diferents estratègies de maneig i la qualitat nutricional dels cultius obtinguts.

La presentació definitiva dels resultats d’aquesta campanya es preveu realitzar-la al setembre i comptarà amb el suport d’IDAPA, moment en què es compartiran conclusions detallades i recomanacions per a futures pràctiques agrícoles al Pallars Jussà.
 
AMB EL SUPORT DE



  PUBLICITAT: El que acabes de llegir és un contingut patrocinat. Si vols donar difusió a la teva marca, el teu servei o el teu negoci a través de Pallars Digital, posa't en contacte amb nosaltres per correu a publicitat@pallarsdigital.cat

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació