Dimarts, 11 de febrer de 2025
bruixes

L’IEI exposa «Bruixes de dol», un recorregut per les violències contra les dones des de la cacera de bruixes

La mostra compta amb l'obra de diferents artistes i amb una entrevista a la filòsofa i activista feminista Silvia Federici

Pallars Digital Pallars Digital Lleida | 10 de febrer de 2025 a les 14:46
La mostra es podrà veure a l'Espai iX de l'IEI fins al 30 de març vinent | IEI
L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) acull des d'aquest passat divendres l'exposició Bruixes de dol, l'instal·lació artística que ofereix un recorregut per l'estigmatització, la invisibilització i els diferents tipus de violències que han rebut les dones, en especial les del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat. La mostra es podrà veure a l'Espai iX de l'IEI fins al 30 de març vinent.

La inauguració de l'exposició ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach; la directora del Dansàneu, Rut Martínez; el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, i la comissària de la mostra, Ivet Eroles, que ha ofert també una visita guiada.
 

Llegir el present amb ulls crítics

Rufach ha destacat que aquesta exposició és un exemple clar del compromís de l'IEI perquè la cultura sigui un espai de reflexió i transformació. Es tracta d'una mostra que "no només mira al passat, sinó que ens obliga a llegir el present amb ulls crítics", ha dit.

En aquest sentit, Rufach ha recordat que "si bé les caceres de bruixes formen part d'un episodi històric; la violència, l'estigmatització i la invisibilització de les dones segueix encara present avui, adaptant-se a nous temps i a nous discursos". Per això, aquesta exposició, ha afegit, "no és només una reivindicació històrica, sinó també una denúncia ben actual que provocarà debats i mourà consciències".
 

Rut Martínez, Ivet Eroles, Estefania Rufach i Ferran Rella. Bruixes de dol Foto: IEI


Aquesta exposició itinerant està comissariada per l'escriptora i periodista Ivet Eroles, autora del llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit. El títol fa referència al poemari Bruixa de dol de la poeta ponentina Maria Mercè Marçal, que va escriure entorn del simbolisme de la figura de les bruixes i d'altres elements relacionats, sempre amb perspectiva de gènere.

La proposta compta amb l'obra de diferents artistes, com la il·lustradora Cesca Gelabert, la fotògrafa Rut Solé o la música original del pirinenc Arnau Obiols. També conté una entrevista exclusiva a la filòsofa i activista feminista Silvia Federici, referent internacional en l'estudi de la cacera de bruixes, de la qual destaca la seva obra Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva.
 
Bruixes de dol. De les ordinacions d'Àneu a les caceres actuals és una producció del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Departament de Cultura, l'Institut Català de les Dones i l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Es va estrenar el juliol de 2024 en el marc del Dansàneu a la Guingueta d'Àneu, amb motiu de la commemoració sobre el 6è centenari de les Ordinacions d'Àneu, la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa (1424-2024), d'origen aneuenc.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació