El
Carnaval de Sort ja comença a prendre forma amb les primeres activitats vinculades a una de les
receptes més tradicionals i representatives del
patrimoni gastronòmic del Pallars:
el facit de Carnaval. Enguany, les activitats s'han ampliat per incloure
tota la població i visitants, amb novetats que busquen reforçar la transmissió d’aquesta recepta.
Com cada any, l'
Associació Xicoia assistirà a l’
Escola Àngel Serafí Casanovas de Sort per explicar als alumnes què és el facit i compartir amb ells la recepta tradicional. A més, durant el
Dijous Gras es realitzarà un taller on tots els alumnes participaran en la preparació d'aquest embotit. Els facits elaborats durant aquesta jornada es menjaran el
dimarts de Carnaval durant el tradicional
dinar popular de la Calderada.
Enguany, en el marc de
Catalunya, Regió Mundial Gastronòmica, s'han organitzat noves activitats amb l'objectiu d'incloure un públic més ampli en la preservació i coneixement d’aquesta recepta. Així, el dilluns es va realitzar un taller de facit
obert a tot el públic al
Cafè Pessets de Sort, i dirigit per
Jaume Mora, de Fonda Farré, on les participants van poder aprendre a elaborar aquest embotit emblemàtic.
A més, l’
Escola d’Hoteleria del Pallars, amb el suport de l’Associació La Xicoia, ha organitzat aquest dimecres un taller on els alumnes de l’Escola d'Hoteleria han transmès als de secundària com preparar el facit. Aquesta iniciativa busca involucrar els joves en la preservació d’aquest
patrimoni local, alhora que els introdueix en el món de la
gastronomia professional.
Concurs de facit
Com ja és tradició, el dimarts de Carnaval, el dia 4 de març, es realitzarà el
Concurs de facit, una competició
oberta a tothom que premia la millor elaboració del facit de l’any. Els participants poden inscriure’s prèviament i lliurar els seus facits a un jurat qualificat, que valorarà criteris com el
sabor, la
textura i la
presentació. El guanyador del concurs rebrà un premi especial i serà reconegut com el millor elaborador del Facit de Carnaval 2025.
El facit de Carnaval continua sent una
part fonamental de la cultura gastronòmica del Pallars Sobirà. Amb aquestes iniciatives, s’està treballant per preservar i difondre aquesta recepta local, amb un especial focus en garantir la seva
continuïtat entre les noves generacions.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi