Dimarts, 4 de març de 2025
carnaval

Isona celebra la tradicional Guixa amb més de 500 racions servides

Juntament amb el Ranxo de Talarn i la Calderada de Rialp, té més de 100 anys d'història i forma part de la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya

Jordi Ubach LlorensTomàs Garcia Espot
Jordi Ubach LlorensTomàs Garcia Espot Isona i Conca Dellà | 4 de març de 2025 a les 13:01
El plat deu el seu nom a un llegum concret, la guixa, que ja temps que no s'utilitza | Jordi Ubach
Isona celebra aquest dimarts la Festa de la Guixa, on se serveix la tradicional escudella que s'elabora al poble des de fa més de 100 anys dins dels actes del Carnestoltes. Un total de 23 calders bullen amb els ingredients típics d'aquesta recepta, com ara patata, ceba, pastanaga, fideus, arròs, botifarra o cigrons i mongetes.

Enguany se serveixen de nou unes 500 racions d'aquest plat únic al poble, i que deu el seu nom a un llegum concret, la guixa, que ja temps, però, que no s'utilitza. Una altra particularitat de la Guixa és que necessita dos dies l'elaboració: el brou es fa durant el dia anterior i bull durant unes vuit hores al calder.
 

Els calders de la Guixa bullint aquest dimarts al matí Foto: Jordi Ubach


Tot i la previsió de mal temps d'enguany, que ha obligat a traslladar el dinar al poliesportiu, la Festa de la Guixa té sempre una bona rebuda entre els seus habitants, i destaca com una de les seves celebracions més populars. De fet, és la gent del poble qui la fa possible aportant els ingredients durant la plega

 

Federació d'Escudelles, Raxos i Sopes Històriques de Catalunya

A més, aquest any la Guixa a Isona té un altre motiu de celebració: oficialment ja forma part de les 14 colles que integren la Federació d'Escudelles, Raxos i Sopes Històriques de Catalunya. Per ser-hi, cal acreditar que el plat s'ha cuinat durant més de 100 anys de manera ininterrompuda.
 

El Ranxo de Carnaval a Talarn. Foto: Ajuntament de Talarn

 

El Ranxo de Talarn i la Calderada de Rialp

En el seu cas, tal com ha explicat a Pallars Digital l'alcaldessa d'Isona, Jeannine Abella, han trobat un document que certifica que la Guixa es fa des d'almenys fa 124 anys. Un honor que el poble comparteix amb dos altres indrets del Pallars: Talarn, que diumenge va cuinar el tradicional Ranxo de Carnaval, i Rialp, que aquest dimarts també celebra la seva Calderada.
 
De fet, l'escudella és un plat mai pot faltar arreu del Pallars durant el Carnestoltes. Llocs com la Pobla de Segur, Salàs de Pallarsla Pobleta de Bellveí Peramea ja la van servir durant el dissabte, mentre que d'altres com Tremp també ho fan aquest dimarts al vespre durant l’Escudellada, amb unes 2.000 racions.
 

Els calders de Rialp preparant l'escudella aquest dimarts. Foto: Ajuntament de Rialp



Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació