Isona celebra aquest dimarts
la Festa de la Guixa, on se serveix la tradicional
escudella que s'elabora al poble des
de fa més de 100 anys dins dels actes del
Carnestoltes. Un total de
23 calders bullen amb els ingredients típics d'aquesta recepta, com ara patata, ceba, pastanaga, fideus, arròs, botifarra o cigrons i mongetes.
Enguany se serveixen de nou unes
500 racions d'aquest plat únic al poble, i que
deu el seu nom a un llegum concret, la guixa, que ja temps, però, que no s'utilitza. Una altra particularitat de la Guixa és que necessita dos dies l'elaboració:
el brou es fa durant el dia anterior i
bull durant unes vuit hores al calder.
Els calders de la Guixa bullint aquest dimarts al matí Foto: Jordi Ubach
Tot i la previsió de mal temps d'enguany, que ha obligat a traslladar el dinar al
poliesportiu, la Festa de la Guixa té sempre una bona rebuda entre els seus habitants, i destaca com
una de les seves celebracions més populars. De fet, és la gent del poble qui la fa possible aportant els ingredients durant la
plega.
Federació d'Escudelles, Raxos i Sopes Històriques de Catalunya
A més, aquest any la Guixa a Isona té un altre motiu de celebració: oficialment ja forma part de les 14 colles que integren la
Federació d'Escudelles, Raxos i Sopes Històriques de Catalunya. Per ser-hi, cal acreditar que el plat s'ha cuinat durant
més de 100 anys de manera ininterrompuda.
El Ranxo de Carnaval a Talarn. Foto: Ajuntament de Talarn
El Ranxo de Talarn i la Calderada de Rialp
En el seu cas, tal com ha explicat a
Pallars Digital l'alcaldessa d'Isona,
Jeannine Abella, han trobat
un document que certifica que la Guixa es fa des d'almenys fa 124 anys. Un honor que el poble comparteix amb dos altres indrets del Pallars:
Talarn, que diumenge va cuinar el tradicional
Ranxo de Carnaval, i
Rialp, que aquest dimarts també celebra la seva
Calderada.
De fet, l'escudella és un plat mai pot faltar arreu del Pallars durant el Carnestoltes. Llocs com
la Pobla de Segur,
Salàs de Pallars,
la Pobleta de Bellveí o
Peramea ja la van servir durant el dissabte, mentre que d'altres com
Tremp també ho fan aquest dimarts al vespre durant
l’Escudellada, amb unes
2.000 racions.
Els calders de Rialp preparant l'escudella aquest dimarts. Foto: Ajuntament de Rialp
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi