Dimarts, 29 d'abril de 2025
patrimoni

El Tren de Capdella torna a posar-se en marxa al Museu Hidroelèctric

El trenet de via estreta, conegut popularment com "la Rubia", s'engegarà aquest divendres amb una activitat oberta a tots els públics

Pallars Digital Pallars Digital La Torre de Capdella | 29 d'abril de 2025 a les 09:52
El Tren de Capdella en una imatge d'arxiu | Museu Hidroelèctric de Capdella
El Museu Hidroelèctric de Capdella celebrarà aquest divendres 2 de maig una nova edició de l'engegada de la Rubia, el trenet de via estreta que va circular a més de 2.000 metres d'altura durant la construcció del salt hidroelèctric de Capdella. La jornada començarà a les 10:30h amb els preparatius per posar en marxa aquest icònic vehicle, que actualment s'exposa al museu i s'ha convertit en una de les seves grans atraccions.

Com cada any, la locomotora es traurà de l'espai d'exposició per ser col·locada sobre les vies, on es realitzaran els últims ajustos per activar el motor. Els visitants podran pujar a bord de la Rubia i fer petits recorreguts per gaudir d'una experiència única que connecta amb la memòria històrica i tecnològica del territori.
 
Durant prop de tres hores, doncs, els assistents podran interactuar amb el trenet i conèixer de prop com funcionava. A més, per a qui no pugui desplaçar-se fins al museu, l'esdeveniment es retransmetrà en directe a través del compte d'Instagram del Museu Hidroelèctric de Capdella, acostant aquesta vivència única a tota mena de públics.
 

Bé Cultural d'Interès Nacional

La història del Tren de Capdella, que l'any 2023 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), es remunta a l'any 1911. Aleshores no existien els motors dièsel, i consistia en unes plataformes tirades per mules que transcorrien per una via d'uns 60 centímetres d'amplitud que anava des de la cambra d'aigua del Cap de la Serra, punt final del funicular, fins a l'Estany Gento. Un recorregut de gairebé cinc quilòmetres que transcorria per sobre del canal que duia l'aigua, a més d'un metre i mig sota terra per evitar la congelació a l'hivern.

 
Va ser l'any 1951 quan es va substituir per una vagoneta amb una locomotora dièsel per transportar les persones que mantenien les instal·lacions, amb la que va funcionar fins a l'any 1990, moment en què es va posar en servei el telefèric de Sallente-Estany Gento.
 

El Tren de Capdella durant els seus anys de funcionament. Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella


El popular nom de la Rubia ve donat perquè originàriament la vagoneta era de color groc. Un fet que feia que als tècnics i visitants els recordés als taxis de fusta que hi havia a la ciutat de Barcelona, i per similitud van començar a dir-li d'aquesta manera, una nomenclatura que ha fet fortuna.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació