L'
Escola Agrària del Pallars està formant alumnes per garantir el
relleu del sector de la
carnisseria i la xarcuteria al Pirineu i qualificar
futurs professionals per cobrir llocs de treball en empreses. El centre de formació disposa de
10 places en empreses càrnies de la comarca on els alumnes fan
pràctiques i perfeccionen els seus coneixements.
El curs va començar al gener i s'allargarà fins a principis de l'any que ve, quan està previst que els estudiants obtinguin el
certificat oficial que acredita les seves competències en carnisseria i elaboració de productes carnis. Aquesta acreditació vol afavorir la seva ocupació i, alhora, pal·liar les dificultats en el
relleu generacional i la formació de professionals qualificats.
L'acreditació vol pal·liar les dificultats en el relleu generacional. Foto: M. Lluvich / ACN
La directora de l'Escola Agrària del Pallars,
Mari Pau Montoro, explica que van apostar per oferir aquesta formació després de constatar una
preocupació "molt destacable" del sector en una jornada tècnica que es va fer l'any passat a
Tremp.
El sector va alertar aleshores d'una
manca de reconeixement de la professió, de la necessitat de fer
formacions especialitzades, aconseguir més professionals qualificats, donar
més visibilitat a la feina i apostar pel
producte de proximitat i la qualitat.
Davant dels problemes per trobar personal format, el centre
va decidir posar en marxa aquesta certificació, juntament amb l’
oficina Reintegra. La primera edició ha tingut una molt bona acollida per part del sector. Aquesta
modalitat dual permet un alt grau d’inserció laboral, ja que els alumnes passen un any en una empresa, formant-se segons les seves necessitats.
La primera edició ha tingut una molt bona acollida per part del sector. Foto: M. Lluvich / ACN
El xarcuter trempolí
Jaume Badia es mostra satisfet amb la posada en marxa d’aquesta formació, que li ha permès acollir una alumna en el seu negoci.
"La nostra situació és dramàtica perquè no tenim relleu generacional i sembla que la gent jove no veu massa bé aquesta professió", lamenta.
Per la seva banda, l'alumna Aurora Martín explica que aprenen a valorar de
qualitat de la carn, a fer tasques d'
especejament,
preparació i elaboració de productes i preparats carnis, i a comercialitzar productes carnis. Martín està interessada a aprendre tots els cicles del producte carni per poder comercialitzar la carn d’una explotació ramadera familiar.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi