Dimecres, 22 de gener de 2025
Geoparc

Tremp i la Pobla de Segur acullen la 2a jornada sobre geomitologia

Amb diverses activitats que explicaran la relació que existeix sovint entre mites o llegendes populars i fenòmens o formacions geològiques

27 de setembre de 2018 a les 09:31
Un grup visitant el congost de Collegats en imatge d'arxiu | CCPJ
Els municipis pallaresos de Tremp i la Pobla de Segur acolliran aquest divendres i dissabte diverses activitats emmarcades en la II Jornada sobre geomitologia, que vol difondre i posar en valor la relació que existeix sovint entre llegendes populars i fenòmens o formacions geològiques.

Els mites i llegendes s’han originat per explicar processos i fenòmens naturals, a vegades complicats de percebre per als humans. Al territori comprès dins del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, recentment reconegut per la Unesco, es troba una àmplia representació d’aquest patrimoni cultural immaterial i, sovint, el seu origen es pot associar amb processos o formacions geològiques.


Amb l’objectiu d’apropar i divulgar el patrimoni cultural i geològic, el Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Geoparc i la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp impulsen aquesta jornada. D’aquesta manera, es dona continuïtat a una activitat iniciada l’any passat que es preveu celebrar anualment en diversos indrets del territori.

Contes i excursions comentades

Així, demà divendres a les 18 hores tindrà lloc l'Hora del Conte a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp amb la història Pedra sobre pedra, narrada per Patrícia McGill, qui acostarà al públic més menut diferents mites i llegendes del territori associades amb la geologia. Aquesta activitat és recomanada per a nenes i nens a partir de 4 anys.

Seguidament, dissabte tindrà lloc una excursió geomitològica a algunes de les formacions geològiques més significatives de l'entorn del congost de Collegats, a la Pobla de Segur. Es visitaran indrets com la Cova de la Serpent i l'antic monestir de Sant Pere de les Maleses, on recentment s'ha instal·lat noves senyalitzacions i panells interpretatius. 

L'explicació de les llegendes anirà a càrrec de l'escriptor pallarès Pep Coll que, a més de ser l'autor de nombroses novel·les i obres literàries, s'ha dedicat a la recerca i catalogació de mites i llegendes del Pirineu, amb llibres com la Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Sobirà o la Guia dels indrets mítics i llegendaris de la Ribagorça romànica.

Pel que fa al context geològic, les explicacions aniran a càrrec del Director Científic del Geoparc i responsable del Centre de Suport Territorial Pirineus de l'ICGC, Gonzalo Rivas, que donarà explicacions científiques dels diversos mites.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació