Dijous, 28 de novembre de 2024

El Pallars preveu doblar en dos anys el nombre de cellers que formen part de la DO Costers del Segre

Pallars Digital 4 de novembre de 2013 a les 15:53

 
ACN | A la demarcació de Lleida hi ha 140 cellers i 4.300 hectàrees de vinya sota la Denominació d'Origen (DO) Costers del Segre. D'aquests, 6 cellers i 250 hectàrees estan al Pallars, una xifra que es pretén doblar en 1 ó 2 anys. Ho ha dit aquest dilluns a Lleida l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, durant la presentació de la Jornada 'Vins d'alçada, cultius de nivell' que tindrà lloc aquest dimecres a la seu de l'Institut Geològic de Catalunya a Tremp. En els últims 3 anys, el Pallars ha passat de tenir 3 cellers a 6 i es preveu arribar als 12 en 2 anys. El motiu és la bona pluviometria, la qualitat del sòl i, sobretot, l'alçada de la zona, que, a causa del canvi climàtic, la fan perfecta pel cultiu del vi.
 
El Pallars està vivint una renaixença en el món del vi. Cap al 1860, la vinya s'estenia per tot el Pallars i arribava fins a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), sens dubte la vinya i el vi era un dels pilars més importants de l'economia local en aquells anys. Segons paraules d'Orrit, "llavors el vi era gairebé un aliment i, el Pallars, amb una producció de 21 milions de litres l'any érem la bodega del Pirineu". Però cap a principis de segle XX, i com a conseqüència de la plaga de la fil·loxera, aquest cultiu va anar desapareixent del Pallars coincidint amb una greu crisi socioeconòmica. 
 
Abans de la fil·loxera, la demarcació de Lleida havia comptat amb 100.000 hectàrees de vinya. Ara, en té 4.300, repartides en 7 subzones. Amb la situació actual, amb unes previsions climàtiques que duen a un augment de temperatures i un empitjorament de la pluviometria, el Pallars planteja una oportunitat viable i real de consolidació de cellers d'elaboració de vi de qualitat. 
 
Per donar a conèixer aquest domini geogràfic i tenir una visió de les oportunitats en el món del vi presents i futures, s'ha organitzat a Tremp la jornada "Vins d'alçada, cultius de nivell", que tindrà lloc el 6 de novembre a la seu territorial de l'Institut Geològic de Catalunya Tremp-Pirineus. Hi participaran, entre d'altres, un productor francès de vins d'alçada i un expert en canvi climàtic. També es durà a terme un maridatge de vins de la subzona Pallars i productes agroalimentaris 'Al Teu Gust, Aliments del Pallars' a càrrec de Toni Lara, el millor sommelier de Catalunya 2013 i Sommelier de l'Estel de la Mercé (Lleida).
 
L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha explicat que amb el canvi climàtic, els productors vinícoles amb visió de futur "busquen terrenys com els del Pallars amb una bona qualitat de sòl i amb alçada" i ha afegit que dins d'aquest projecte global de rellançament econòmic del Pallars Jussà "hi vinculem també productes artesanals de qualitat com el xoriç, el formatge o els fruits secs perquè arribar al maridatge de les dues coses ens apropa al punt d'excel·lència que busquem".
 
Per la seva banda, l'Olga Codina, de la DO Costers del Segre, ha explicat que el vi del Pallars és "únic" a causa d'un sòl molt mineral i l'alçada de la zona d'entre 500 i 1.100 metres. El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Lleida, Félix Larrosa, ha destacat que, en el marc de promoció d'aquest producte, la ruta del vi de Lleida ja fa 3 anys que funciona i rep anualment uns 40.000 visitants. L'any 2012 la Ruta del Vi de Lleida va ser la setena de les 21 rutes de tot l'Estat pel que fa a nombre de visitants. L'objectiu ara, tal com ha explicat Larrosa, és posicionar-se al mercat alemany, britànic i francès ja que, només a Alemanya, hi ha 8 milions de persones potencials interessades en el turisme enològic.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Etiquetes:
Arxiu