Dimecres, 22 de gener de 2025
processionària

Agricultura tracta 1.400 hectàrees de bosc al Jussà per controlar la processionària del pi

S’actua amb un producte biològic i mitjançant tractament aeri sobre els municipis amb més afectació d’aquesta plaga

12 d'octubre de 2018 a les 10:35
Una avioneta en ple tractament de la processionària | Agricultura
El Departament d’Agricultura ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc a Catalunya per combatre la processionària del pi. El Departament ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750,00 euros.

S’actuarà en 44 municipis de 12 comarques, que són les zones més afectades de Catalunya, amb l'objectiu de rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Al Pallars, l’actuació se centrarà al Jussà, on es tractaran unes 1.400 hectàrees de bosc. Segons un estudi efectuat de la campanya de 2017, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 80% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control, que és ara per ara el més efectiu en superfícies extenses.


El bon temps redueix la mortalitat de les erugues

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals i perjudica de manera important les economies locals (turisme rural, ramaderia extensiva, caça,...).

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga. També altres modificacions respecte a les condicions mitjanes fan que aquesta plaga modifiqui el seu cicle habitual i que els seus principals controladors naturals (parasitoids) no actuïn amb tanta eficàcia.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki) i compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter o amb avió. El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l'aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació