L'
Ajuntament de Talarn va arranjar el pou de gel dins el marc d'un projecte de desenvolupament turístic on l'aigua i els seus usos n'eren els protagonistes. Ara, es fa un pas més enllà, i serà visitable per tal de donar a conèixer aquest patrimoni força desconegut. El visitant podrà entrar dins l'edificació, que té una capacitat de 140 tones, i fer-se la idea com durant l'hivern el pou s'omplia totalment, i un cop ple es tancava hermèticament i es començava a buidar a la primavera.
Els pous de gel eren de titularitat municipal i sortien a subhasta amb l'obligació d'abastir primer l'hospital de la zona i la taverna. Anècdotes com aquestes s'explicaran durant la visita que la historiadora Joana Franch farà al pou. Al Pallars Jussà hi ha documentats altres pous de gel, pous de neu i coves de gel.
El pou de gel de Talarn és d'un particular que l'ha cedit a l'Ajuntament. Antigament la majoria de pous eren de titularitat municipal però durant la desamortització, molts van passar a mans privades.
Imatge de l'accés exterior al pou de gel. Foto: ACN
Els pous de gel eren magatzems naturals de gel que servien per conservar els aliments en fred i per finalitats terapèutiques, a la vegada que eren un complement a l'economia ramadera i agrària. Aquests equipaments de conservació natural de gel van ser molt abundants des del segle XVII i fins a començaments del XX quan l'electricitat va suplir la producció natural per l'artificial.
Desempouar el gel era un procés laboriós i dur. El trasllat per vendre el gel sempre es feia a la nit per evitar la pèrdua, per desglaç, de part de la producció donat que es pagava en origen i normalment durant el trajecte es perdia un 30% del pes.
El pou també té un ruta exterior per conèixer-ne l'entorn i durant la seva visita s'explica com s'emmagatzemava la neu per fer-la servir per conservar aliments. Pel diumenge 18 de novembre s'ha programat la primera caminada per donar a conèixer aquest patrimoni.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi