Divendres, 22 de novembre de 2024
aigüestortes

Primers passos per protegir la qualitat lumínica i acústica d'Aigüestortes

El Parc tindrà figures de protecció jurídica per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural per tal de preservar-les

Redacció 25 d'octubre de 2018 a les 10:34
Les agulles d'Amitges, en una imatge nocturna d'Aigüestortes | Jaume Masdéu
En el termini d’un mes s'iniciarà el procediment per declarar zona d’especial protecció de la qualitat acústica i punt de referència de protecció envers la contaminació lumínica el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (i la seva àrea d’influència en el cas lumínic), tal com s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Com ja va avançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant el lliurament del certificat Starlight al Parc Nacional i a 10 municipis del seu entorn, el Parc disposarà de dues noves figures de protecció per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural per delimitar i preservar-les amb una figura jurídica.

 
La foscor del cel, un bé preuat
 
Els primers estudis lumínics indiquen que la zona reuneix els requisits per poder acordar l’inici del procediment de declaració de punt de referència. Així mateix, s’ha comprovat que a l’interior del Parc Nacional la qualitat del cel nocturn mitjana és entre molt bona i excel·lent. A més del Parc, 10 ajuntaments s’han adherit al projecte i també sol·liciten la inclusió en la figura de protecció. Es tracta de l'Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Naut Aran, Sort, la Torre de Cabdella, la Vall de Boí, Vilaller i Vielha e Mijaran.
 

Mapa del projecte de punt de referència. Foto: Territori i Sosteniblitat


Els punts de referència són llocs d’un singular valor astronòmic o natural en els quals s’augmenta la protecció contra la contaminació lumínica per protegir-los de forma especial. La figura de protecció determinarà les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d’il·luminació situades en aquest punt per garantir que tant l’impacte ambiental com l’afectació dels ecosistemes i la dispersió de la llum siguin els mínims possibles.

Conservar el silenci
 
El procediment de declaració d’una zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) comporta que hagi de complir amb els requisits següents: no estar compresa en zones de soroll d’infraestructures existents o projectades i no sobrepassar entre les 8h i les 21h un valor límit d’immissió de 50 decibels (dB) i, entre les 21h i les 8h, de 45dB. En aquesta àrea es considera com a valor límit d’immissió el valor del soroll de fons o ambiental de més 6dB.
 

Mapa del projecte de ZEPQA. Foto: Territori i Sosteniblitat

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació