Aquesta matinada haurem d’endarrerir una hora el rellotge, a les tres del matí passaran a ser les dues. D’aquesta manera entrarà en vigor l'horari d'hivern, tal com estableix una directiva europea. Tots els països de la Unió Europea -de forma harmonitzada- adoptaran aquest horari d'hivern i posaran fi així al període de set mesos d'horari d'estiu.
La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern, que es posa en pràctica a uns 80 països de tot el món, es va iniciar de forma habitual el 1974 com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. La Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s'escau, cada cinc anys.
En aquesta ocasió, però, la mesura arriba embolcallada d'un intens debat sobre la idoneïtat de continuar canviant l’horari dos cops a l’any. La Comissió Europea, després que
milions de ciutadans europeus hi hagin donat el vistiplau a través d’una enquesta, ha proposat eliminar-la i
ha deixat en mans dels països la decisió de mantenir un dels dos horaris, el d’hivern o el d’estiu.
Mònica Usart (RAC 1) ens explica els diferents escenaris possibles a partir d'ara:
Europa ja ha posat data a l’abolició de la mesura. Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l'últim canvi d'hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i els estats membres que desitgin tornar a l'hora d'hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d'octubre.
Per tant, si Espanya decideix mantenir l’horari d’estiu, el canvi d’aquest cap de setmana serà el penúltim de la història. Si s’opta pel d’hivern, encara se n’haurà de fer un altre. A sota teniu una enquesta sobre el tema.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi