ACN | El Parc Natural de l'Alt Pirineu, amb el suport de l'Obra Social La Caixa, ha iniciat les obres de millora del camí d'accés a la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya (3.143 metres). Els operaris són persones de la Fundació Integra Pirineus amb risc d'exclusió social, amb discapacitat intel·lectual o amb malalties mentals.
Els treballs suposen una inversió de 39.995 euros i consisteixen en la millora del traçat i ferm del camí que parteix del refugi Vallferrera. Davant aquest refugi es construeix un mur de pedra seca per consolidar un talús perillós. Aquest camí és el més transitat del Parc Natural i hi passen 34.000 excursionistes.
En altres punts del camí es fan desguassos, empedrats de pedra seca i graons de pedra, per tal de disminuir l'erosió. El treball es completa amb la instal·lació d'un plafó informatiu dels itineraris que parteixen del refugi Vallferrera, així com de dos bancs de fusta davant del refugi.
L'elevat nombre d'usuaris ha fet que en alguns trams de fort pendent i substrat sorrenc el camí hagi patit un grau d'erosió i degradació important, sobretot entre el refugi Vallferrera i el barranc de Sotllo. El mal estat del camí en aquests trams propicia que els excursionistes, quan baixen cansats de la Pica d'Estats, tinguin un risc major de patir lesions. Per altra banda, davant del refugi Vallferrera (FEEC) hi ha un talús elevat en mal estat de conservació, que suposa un risc de caiguda per al seus usuaris, especialment els infants.
Les obres s'han adjudicat a la Fundació Integra Pirineus, una de les poques entitats locals que compta amb personal amb risc d'exclusió social, un requisit de l'Obra Social La Caixa adreçat a millorar l'impacte social de les actuacions que finança. Es preveu que aquesta obra finalitzi a mitjan novembre i hi estan treballant 4 persones.
Ignasi Amat, director Fundació Integra Pirineus, ha dit que la ubicació d'aquest camí en un lloc de difícil accés ha fet que els treballadors es quedessin durant tota la setmana al refugi o a Àreu. El fet d'haver-se de quedar fora de casa ha comportat un aprenentatge per les quatre persones de la Fundació Integra Pirineus amb seu a la Seu d'Urgell.
Aquesta actuació forma part del Pla de Desenvolupament Local Sostenible de la Vall Ferrera, que el Parc Natural de l'Alt Pirineu duu a terme al municipi d'Alins per tal de fer compatibles la conservació del seu patrimoni amb el desenvolupament socioeconòmic del territori.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi