En motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra a nivell internacional el dia 15 de novembre, els Centres d’Atenció Primària del país realitzen activitats comunitàries per sensibilitzar a la població sobre els riscos del consum d'alcohol. Per aprofundir una mica més en aquest camp hem parlat amb dos professionals de la salut de les nostres comarques, com són la directora de l’Equip d’Atenció Primària de Tremp, Teresa Montanuy, i la responsable de Salut Comunitària del Centre d’Atenció Primària de la capital del Jussà, Fina Ponsich.
Estem immersos en la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Què és i quins objectius persegueix aquesta setmana?
Cada any, a mitjans de novembre i coincidint amb el Dia Mundial Sense Alcohol, es realitzen durant una setmana diferents accions per sensibilitzar sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquest any el lema és
L’alcohol és responsabilitat de tothom i el que pretén és sensibilitzar a tots els col·lectius, des de l’administració fins a un mateix, passant pels municipis, les empreses que organitzen esdeveniments, les empreses productores de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, la família, els serveis sanitaris i els amics.
Quines activitats heu dut a terme des del CAP de Tremp?
Per començar fem un cribratge del consum d'alcohol a tots els pacients que venen a la consulta. A més, per tal d’arribar a aquells col·lectius que menys assisteixen a les consultes mèdiques, com pot ser la gent jove, hem facilitat el qüestionari als centres de treball que concentren més jovent perquè es conscienciïn sobre el seu consum d’alcohol. Volem que la gent pari a pensar quant beu i amb aquest formulari es pot saber si un consum és de risc.
Aquests centres de treball són l'Ajuntament de Tremp, la comissaria dels Mossos d'Esquadra, el parc de Bombers i l’Hospital del Pallars. Val a dir que a les escoles de la ciutat ja es desenvolupa un programa específic sobre salut escolar a través de diferents xerrades amb infermeres i Mossos d’Esquadra. També recordem als professionals de la salut sobre la importància de fer el cribratge als seus pacients.
Es consumeix més alcohol del que s’hauria?
Sí. No som conscients que bevem més del compte perquè moltes vegades la tolerància que té el propi cos és bastant gran, sobretot com més jove ets. L’alcohol té encara uns falsos mites. Creiem que tocarem la lluna amb unes copes de més, que serem més alegres, però de la mateixa manera que fem la pujada fem la baixada i aquesta és complicada.
Imatge de l'exterior del CAP de Tremp. Foto: ICS
I la gent n’és prou conscient del que beu?
En absolut. La població encara no és conscient de la quantitat d'alcohol que consumeix i fins que no fas el recompte que nosaltres oferim i no fas números, no te n’adones. Abans de decidir si reduïm el consum d’alcohol hem de saber si estem dins del consum de risc, que en homes és quan se superen les 28 unitats de begudes estàndards (UBE) i en dones les 17. Si parlem de consum en un sol dia, no hauríem de sobrepassar les 6 UBE en els homes i les 5 les dones. Per poder-ho calcular, des de la Generalitat
es posa a disposició una calculadora de consum d’alcohol que en només un minut dona resultats prou fiables.
Hem de ser conscients que la indústria publicitària ens bombardeja amb l’alcohol i nosaltres hem de saber què és el que consumim i en quines quantitats. Hi ha, a més, tres col·lectius especialment sensibles, com són els menors, les embarassades i la gent que pren segons quin tipus de medicació.
Un dels grups d’edat més sensibles, com heu dit, és el dels menors…
Així és. L’any 2017 vam registrar set casos de menors atesos al servei d’urgències de l’Hospital de Tremp per consum excessiu d’alcohol. Evidentment, com en el cas de les víctimes d’accidents de trànsit, els casos haurien de ser 0. Lo més preocupant és que aquests set casos només són els que arriben al centre hospitalari. Per tant, hem de comptar també amb les borratxeres que no arriben, les que es passen al parc o al carrer.
També hem detectat que hi ha preocupació entre el jovent. Els nens i nenes ens pregunten sobre les intoxicacions i s’interessen. Ens hem trobat amb una noia de 13 anys, per exemple, que una amiga seva que havia quedat inconscient per consum d’alcohol en una festa major. Ens preguntava sobre com havia d'actuar en un cas així. Enguany s’ha conegut que un de cada cinc menors d’entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat en l’últim mes.
Estem parlant d’un repte important tenint en compte que el consum d’alcohol s’associa moltes vegades a festes i celebracions familiars.
Sí. Estem rodejats d’alcohol, però tots els hàbits es poden canviar. Podem intentar, per exemple, que els nens ho vegin com una cosa esporàdica. Creiem que les famílies també hem d’actuar com a exemple. És important també que el grup d’amics amb qui el jove o el menor es rodeja tingui això clar.
Quines accions es preveuen per reduir aquest preocupant consum d’alcohol?
Ho podem resumir en dos: primer, les accions que es fan durant tot l’any, com la conscienciació mitjançant els cribratges a les consultes o les xerrades a les escoles mitjançant les campanyes
Salut i Escola o l’
Ampollón de l’Ajuntament de Tremp. El segon tipus d’accions serien les més esporàdiques, com pot ser la setmana en què ens trobem.
I tu? Ets conscient del que beus? Calcula el teu consum d’alcohol setmanal
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi