La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (
Tuber melanosporum) ha començat aquest 15 de novembre i finalitzarà el proper 15 de març. Per extreure tòfones és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny.
Els
Agents Rurals i les associacions tofonaires es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Així, en aquest període s’incrementa la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d’accés per detectar on s’extreuen tòfones verdes de manera furtiva. Precisament, Agents del Pallars Jussà han localitzat aquesta mateixa setmana moviments de terra al municipi de Sarroca de Bellera per intentar extraure tòfona de manera il·legal.
La tòfona verda que s’extreu abans de l’inici del període, tot i disposar d’un bon volum i pes, no ha assolit el desenvolupament, olor, color i grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. De fet, comercialitzar aquestes tòfones, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica. Tant l’extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la
Llei 6/1988, forestal de Catalunya qualificada com a greu. Si un establiment o restaurant ofereix tòfona sense acreditar-ne la compra, també pot ser denunciat.
Agents Rurals i tofonaires, conversant sobre aquest producte. Foto: ACN
Fins al moment s'han atorgat 357 llicències
El
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és l’encarregat d’atorgar aquesta llicència, que la temporada passada van rebre 394 tofonaires a Catalunya. A hores d’ara, s’han atorgat 357 llicències per a aquesta temporada, 13 al Pallars Jussà i una al Pallars Sobirà. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.
Durant l’any 2017
, Agents Rurals van realitzar un total de 247 inspeccions a zones tofoneres i a persones per si disposaven de la documentació reglamentària. A més, disposen de càmeres de fotoparany per poder constatar la pràctica furtiva i a la vegada descartar que l’extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.
Segons la legislació vigent, queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època. La recerca i recollida s’ha de fer amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones. A més, els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la terra extreta mateixa.
La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment, cosa reflectida en l’evolució històrica dels mercats a escala mundial. Per aquest motiu, des del departament d'Agricultura destaquen la importància de respectar totes les condicions i normes que són de compliment obligat i que tenen l’objectiu de salvaguardar les zones tofoneres que formen part del Patrimoni Natural de Catalunya.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi