Des del 1998, els alumnes de secundària de l'
Institut de Tremp amb els del
Cité Scolaire Jean Jaurès, de la població francesa Saint Affrique, participen en un intercanvi escolar entre l'alumnat trempolí de 3r i 4rt d'ESO que estudia francès i els i les estudiants que aprenen occità com a llengua optativa al institu de Saint Affrique.
Per celebrar aquests 20 anys d'agermanament, el passat dissabte es va celebrar un acte amb el professorat que va iniciar el projecte, tant el de la vessant catalana com francesa, i els docents que l'impulsen en el moment actual.
També s'ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del
Consell Comarcal del Jussà, Pilar Cases, de l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, així com tots els alcaldes que han governat a la ciutat durant aquest període de temps. La celebració també ha estat oberta a els i les alumnes que han participat en el projecte al llarg dels anys, alguns dels quals formen part d’un vídeo que s’ha editat especialment per a l'ocasió.
“Els intercanvis són importantíssims pel nostre institut. Permeten conèixer altres cultures, altres maneres de viure”, ha explicat Isidre Felip, director de l'Institut de Tremp, a
Pallars Digital. Felip ha destacat que hi ha molts ex-alumnes que encara estan en contacte amb el seu corresponsal de França.
Descoberta del Pallars i Catalunya
Aquest no és l'únic intercanvi que es realitza a l'Institut de Tremp, sinó que té oberts diferents programes d'intercanvi lingüístic i cultural arreu d'Europa.
En un inici, l'experiència amb Saint Affrique durava uns 10 dies, ara és d'una setmana. Quan l'alumnat visita un dels dos indrets, s'allotja en famílies de la població i participa d'un seguit d'activitats programades. Quan els i les estudiants franceses venen a Tremp, s'endinsen en el coneixement del Pallars i Catalunya, fent visites als dos Pallars, però també a Barcelona o a Lleida, depenent de l'any.
Amb el pas del temps, aquesta relació entre escolars i les seves famílies ha portat als ajuntaments de les dues ciutats a emprendre projectes de col·laboració i intercanvi d'experiències, especialment en el marc del desenvolupament local i de la cultura popular, que ha portat a l'agermanament entre els municipis de Tremp i Saint Affrique. Així, treballen projectes comuns que tenen com a nexe d’unió la valorització de les llengües catalana i occitana i van encaminats a reforçar la potencialitat dels dos territoris.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi