Red Eléctrica de España (REE) espera posar en marxa la subestació d'Isona pel 2020. Aquesta instal·lació forma part del polèmic projecte de la línia de molt alta tensió Penyalba-Arnero-Isona, la MAT del Pallars, però REE afirma que per ara descarta tirar endavant aquest projecte que comprèn una línia de 400 KV entre Lleida i Osca. Constante Aranda, alcalde d'Isona i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha informat a
Pallars Digital que fa unes tres setmanes van rebre la notícia: l'augment de la potència de línies i la paralització de la MAT del Pallars.
Segons REE, actualment la MAT no forma part de la planificació de les noves infraestructures elèctriques. Aranda qualifica aquest fet de positiu, ja que el projecte generava un impacte fort a diferents nivells, tot i així ha advertit que hem de tenir en compte que “ara no ho volen fer”, però no sé sap que pot passar en un futur.
Interconnexió amb dues línies d'alta tensió
El delegat de REE a Catalunya, José Ignacio Lallana, ha manifestat que encara que el projecte de la MAT ja no estigui sobre la taula, la subestació d'Isona interconnectarà dues línies d’alta tensió que passen pel municipi i que subministren energia a les comarques de Barcelona: la Sentmenat-Sallente i la Pobla de Segur-Pujalt. Així, es vol millorar la seguretat i estabilitat del subministrament davant de possibles incidències en qualsevol de les línies.
Constante Aranda ha explicat que des del Consell Comarcal fa uns anys es va encarregar un informe tècnic a un equip d'enginyers perquè valoressin la construcció de la MAT i la subestació. En les conclusions, els enginyers acreditaven que la subestació era una obra que permetria interconnectar línies ja existents i que aquest fet era positiu, però que, per altra banda, era innecessari construir la línia de molt alta tensió. "Precisament és el que RREE ara vol fer", comenta Aranda, que ha qualificat que almenys aquesta intervenció “està a suficient distància del poble i no generarà impacte a nivell visual”.
REE va obtenir el vistiplau ambiental per a la subestació l’any 2017 i preveu completar els tràmits per construir-la el 2019 i posar-la en funcionament el 2020. Això suposa una inversió de 16 milions d'euros, que es destinaran a construir dos nous trams de línies de 800 metres cadascuna per interconnectar les dos infraestructures d'alta tensió a la subestació d'Isona.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi