Dilluns, 27 de gener de 2025
esquí

Les estacions d'esquí del Pallars presenten importants novetats per aquesta temporada

Port Ainé i Espot Esquí han destinat 2,4 milions d'euros en millores i Tavascan més de 140.000 euros, la major inversió en els darrers anys

22 de novembre de 2018 a les 10:33
Presentació de la temporada de neu 2018-2019 | Ara Lleida
Les 11 estacions d'esquí alpí i de fons del Pirineu de Lleida esperen superar el llindar dels 1.350.000 forfets venuts durant la propera temporada, així s'ha exposat en la presentació de la temporada de neu al Pirineu de Lleida.

Enguany, Port Ainé i Espot Esquí han invertit 2,4 milions d'euros, principalment en els accessos, i Tavascan ha destinat més 140.000 euros en la renovació d'equipaments i infraestructures. Així segueixen la tònica de la resta d'estacions de Lleida, que han fet una inversió d'11,25 milions d'euros amb l'objectiu de consolidar els resultats de la temporada anterior, els millors dels darrers 12 anys.


Aquestes inversions s'han notat en les millores que les diferents estacions del Pallars presenten per aquesta temporada, que es preveu que arranqui entre el 30 de novembre fins al 22 d'abril, aproximadament.

Novetats d'alçada

Les estacions del Pallars presenten novetats substancials per aquesta temporada, Espot Esquí i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han fet diferents treballs de manteniment. A les cotes 2.000 de les dues estacions (annexes al parc lúdic), s’inauguraran dos nous circuits infantils d’iniciació a l’esquí. A Espot portarà el nom de Circuit infantil Lo Tamarro i a Port Ainé Gall fer. A més, també s’implementa la recollida selectiva de residus i deixalles a les estacions i les dependències de les explotacions.
 

Una persona a punt de baixar per la pista Estadi de Port Ainé. Foto: Ivan Sanz


Espot Esquí continua el procés de renovació amb l’adquisició d’una màquina trepitjaneu nova, i tant l’estació de Port Ainé com la d’Espot han fet actuacions de condicionament del ferm de la carretera: a Port Ainé, des de la cota 1.650 fins a l’Hotel Port Ainé 2.000, i a Espot Esquí, del poble d’Espot fins a l’estació. A més, Port Ainé ha fet obres a l’aparcament de la cota 2.000, que permeten disposar de 70 places noves i ha finalitzat la instal·lació del mirador sud del Pic de l’Orri, que permet una visió única de 360º del Pirineu i de les zones protegides del recentment creat Parc de les Tres Nacions.

Per la seva banda, Espot Esquí proposa l’activitat Experimenta Espot, que inclou un dia d’allotjament, un dia de forfet i una excursió amb raquetes de neu pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot això en el marc de la renovació de l'acord de FGC amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que permet impulsar les competicions de tots els nivells a les  dues estacions.

140.000 euros en millores

L’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan ha fet una de les inversions més grans de les darreres temporades (més de 140.000 euros) en la renovació d’equipaments i infraestructures, com els accessos, les instal·lacions d’arrossegament i l'edifici polivalent infermeria, a més de les despeses en concepte de reformes per al manteniment i la posada a punt del complex.

Tavascan impulsarà la modalitat del freeride amb la contractació de guies, sessions dirigides al fora pista, material de lloguer, recomanació d’itineraris, etc. Després de l’èxit de l’any passat, aquesta campanya es consolida l’Espai Ferran Latorre, on es durà a terme un seguit de clínics enfocats a l’esquí de muntanya, a la seguretat i a compartir una experiència plegats.

Esportec, l’empresa concessionària del lloguer de material i del refugi, ha implementat un nou espai web que millora la gestió de les reserves on-line. Paral·lelament, també augmenta considerablement l’oferta de material de lloguer –de muntanya, telemark i PAS–, tant de manera quantitativa com qualitativa. Tavascan aprofita la versatilitat de les seves instal·lacions, on s’hi pot practicar tot tipus d’activitats relacionades amb la neu, per convertir-se en un centre integral pioner en aquest àmbit. D’aquesta manera, es definiran itineraris d’alta muntanya fora pista per practicar esquí de muntanya, splitboard o raquetes.
 

Dos esquiadors a Tavascan. Foto: ACN


Els practicants de l’esquí nòrdic podran tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. De nou, estacions com la de Tavascan i Virós-Vallferrera oferiran quilòmetres per a l’esquí de fons i d’itineraris marcats per a raquetes.

Una temporada que promet

En general hi ha bones expectatives per les nevades primerenques d'aquesta tardor, que ja han permès adequar tots els complexos i començar amb uns bons gruixos. Així mateix, es percep optimisme en la possibilitat d'organitzar uns Jocs Olímpics d'hivern i la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha anunciat que en breu es preveu una reunió a Lausanne (Suïssa) amb el COI. El sector confia que la temporada d'esquí que arrencarà en breu serà la més llarga de la història i si les condicions climatològiques ho permeten s'espera en arribar als 144 dies d'esquí alpí.

El conjunt de les 11 estacions d'esquí del Pirineu de Lleida generen uns 2.200 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més s'estima que hi ha altres 7.500 llocs de treball induït, per mitjà dels sectors de restauració i l'hoteleria o d'empreses amb oferta complementària a l'esquí. L'impacte econòmic de la passada temporada va ser de 412 milions d'euros i un acumulat de 1.827 milions en els darrers 5 anys. La Diputació, mitjançant el Patronat de Turisme, destina 300.000 euros a la campanya per promocionar la temporada d'hivern amb el lema Viu la neu al Pirineu de Lleida.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació