Arcalís, terra de bandolers. Aquest és el missatge que encapçala un
gran mural que dona la benvinguda a la petita població pallaresa. Es tracta d'una obra de l'artista Xavi Pedemonte, veí del poble que vol recordar la història de Lliser d'Arcalís, un lladre de camí ral, cap d'un grup de bandolers que assaltava els traginers i comerciants que arribaven al Pallars a finals del segle XIX. A aquest mural s'hi sumen una desena més.
Pedemonte ha explicat que les seves pintures van més enllà i volen reivindicar la memòria històrica del poble. A pocs metres del mural dels bandolers, n'hi ha un altre extret d'una fotografia antiga que mostra com era el poble fa més de 40 anys, així com l'estampa d'animals fent feines al camp.
La Maria, veïna del poble, comenta que aquestes pintures murals la traslladen a temps passats, quan a casa traginaven l'herba amb animals i batien el blat a l'era. Aquestes intervencions artístiques també li permeten recordar com eren els carrers del poble.
En aquest sentit, Xavi Pedemonte ha explicat que aquestes pintures al carrer tenen la voluntat de transformar els espais i integrar parets de formigó enmig de pobles de pedra, i és que la voluntat de Pedemonte és crear consciència. A més, Pedemonte defensa les pintures murals i recorda que tot no són pintades al metro, ja que no li agrada que s'estigmatitzi aquest art.
Mural que mostra el treball del bestiar. Foto: ACN
La fotografia com a punt de partida
Amb la representació de fotografies antigues, Pedemonte, ha trobat un camí amb el qual la gent s'identifica fàcilment. Es tracta de representar moments, tradicions o veïns del poble que ja no hi són. Un d'aquests casos és el mural dedicat a l'últim campaner d'Estac, es tracta de l'homenatge al padrí de Casa Miquel, que va ser el darrer campaner d'aquest poble. És un mural de grans dimensions igual que el dedicat a l'Angeleta a Vilamur. Aquest darrer vol mostrar el valor de la zona i un dels seus grans patrimonis: el paisatge, la gent que el cuida i els animals com les vaques.
Altres murals que hi ha pintats al poble són de la fauna característica de la zona, com una salamandra, un isard o un voltor. També ha convertit parets de formigó en parets de pedra i boscos d'arbres.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi