Dimecres, 22 de gener de 2025
vaga de metges

Seguiment desigual de la vaga de metges al Pallars

Els centres de Sort i Tremp no se sumen a la convocatòria, en canvi el de la Pobla fa un seguiment de pràcticament el 100%

29 de novembre de 2018 a les 10:30
Protesta dels professionals del CAP de la Pobla | CAP Pobla
El sector sanitari està de vaga i les reivindicacions han arribat al Pallars de forma desigual, en funció dels diferents centres d'atenció primària que hi ha a les dues comarques. Una de les principals reclamacions de Metges de Catalunya és evitar la sobrecàrrega de feina, reduint el nombre de visites al dia amb un temps mínim de 12 minuts per atendre a cada pacient.

Al Pallars, el seguiment de la vaga per part del Centre d'Atenció Primària (CAP) de la Pobla de Segur ha estat un èxit. Els metges la segueixen en un 100% i a infermeria un 90%. El CAP de la Pobla ofereix serveis mínims, el personal administratiu explica la situació als usuaris i hi ha cartells informatius distribuïts pel centre. "La població entén perfectament les nostres demandes", s'ha explicat des de direcció. En aquest CAP la vaga està convocada fins divendres.


Pel que fa a Tremp, la situació és ben diferent. Tal com ha explicat a Pallars Digital Teresa Montanuy, directora de l'Equip d'Atenció Primària de Tremp, a la capital del Jussà no s'està fent vaga. Simplement hi ha un facultatiu que està de baixa per malaltia, però tots els serveis estan en ple funcionament. El mateix passa a Sort, on no s'ha participat de la vaga i per tant el seguiment és del 0%.

Segueixen les negociacions

Aquests dies, s'estan celebrant reunions de treball entre el sindicat de metges que ha convocat, Metges de Catalunya, i l'Institut Català de la Salut (ICS), que a poc a poc van apropant posicions. Fonts de Metges de Catalunya asseguren que el sindicat és "optimista" sobre la possibilitat d'arribar a un acord aquest dijous. Per ara, es dona per fet que la vaga i la mobilització continuarà durant el matí, però el pacte podria arribar a la tarda.

El punt en què les dues parts han xocat més és en la demanda dels facultatius de limitar a 28 les visites diàries per metge. Fonts del departament insisteixen que no fixaran cap límit per llei però obren la porta a fixar un topall sense modificar la legislació. La negociació d'aquest dimarts va acabar amb una proposta de Salut per establir un nombre màxim de 25 a 28 visites diàries, però el departament demanava als sanitaris que atenguin les visites addicionals que siguin necessàries. En aquest sentit, l'ICS ha posat sobre la taula la possibilitat de cobrir-les amb hores extres.

Aquest dimecres Salut ha facilitat a Metges de Catalunya un estudi sobre la càrrega de feina que el sindicat feia un any i mig que demanava. La diagnosi assenyala els centres d'atenció primària on els facultatius tenen més volum de visites en relació a la plantilla. Algunes de les zones més crítiques, segons Metges de Catalunya, són les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Maresme.  Des del sindicat asseguren que la voluntat de limitar les visites diàries no va en contra de l'accessibilitat a l'atenció primària pública i que els facultatius atendran sempre tothom que ho necessiti.

Inversions en sanitat

El departament també ha concretat el destí dels 100 milions d'euros dels pressupostos a l'atenció primària anunciats aquest dimecres pel vicepresident, Pere Aragonès. 48 milions es volen destinar a recuperar el 100% de la paga per objectius (DPO) que perceben els facultatius i 14 milions a la contractació de 201 metges.

En paral·lel a les negociacions entre Metges de Catalunya i Salut, el sindicat CGT continua cridant a la vaga els facultatius i personal no sanitari de l'atenció primària a Catalunya aquest dijous i aquest divendres. La convocatòria d'aturada de Metges de Catalunya que afecta la sanitat concertada també continuarà en marxa els dos pròxims dies.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació