Dijous, 21 de novembre de 2024
allaus

El nou Butlletí de Perill d'Allaus incorpora grans novetats

El Butlletí cobreix les set zones nivoclimàtiques del Pirineu, especifica els cinc problemes característics del terreny d’allaus i alerta de les mides de les possibles esllavissades

Redacció 7 de desembre de 2018 a les 11:05
Allau desencadenada a les Bordes de Risé | Ramon Baylina
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha estrenat una nova versió del Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) que millora la visualització de la predicció i també la comunicació amb els usuaris.
 

D'aquesta manera, l’Institut produeix un Butlletí per a cadascuna de les set zones nivoclimàtiques del Pirineu: Aran-Franja nord de la Pallaresa; Ribagorçana-Vall Fosca; Pallaresa; Perafita-Puigpedrós; Vessant nord Cadí-Moixeró; Ter-Freser, i Prepirineu. Cal tenir en compte que fins ara només s’informava del Pirineu occidental i del Pirineu oriental.
 
L’usuari, a més, pot obrir un desplegable per a cada zona que conté tota la informació gràfica necessària per consultar el grau de perill. També s’incorporen els estàndards europeus amb les noves icones associades a les cinc situacions típiques que es donen en terreny d’allaus: neu recent, neu ventada, capes febles persistents, neu humida i lliscament basal.
 
I és que el nou Butlletí conté la nova escala de mides de les allaus definida pels Serveis Europeus d’Alerta d’Allaus, que va des del nivell D1 (allau petita) fins al D5 (allau extremadament gran). Per a cada mida, l’escala defineix el dany potencial que pot causar l’esllavissada i l’abast que pot assolir. A banda d’aquestes millores, el nou format permet accedir a tots els butlletins d’anys anteriors.
 
Informació a diari
 
L’ICGC elabora diàriament el Butlletí de Perill d’Allaus entre els mesos de desembre a maig amb la predicció per a les immediates 24 hores de cada zona nivològica i la tendència per a les 48 i 72 hores, de dilluns a dissabte, amb la predicció per al diumenge. Aquesta  predicció es fa en base a l'anàlisi de les dades procedents d'una xarxa d'observadors nivometeorològics creada a aquest efecte i localitzada entre 1.800-2.500 metres d'altitud. La xarxa és formada per estacions d'esquí, agents forestals, agents de reserves de caça, guardes de refugis i nivòlegs.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació