Diumenge, 30 de juny de 2024
parcs naturals

El conseller Calvet es compromet a millorar la governança dels espais naturals protegits

Els presidents d'aquests espais reclamen més recursos i que els equips gestors coordinin el conjunt de polítiques sectorials dins dels límits dels parcs

Redacció 18 de desembre de 2018 a les 10:30
Reunió amb els presidents dels òrgans rectors dels espais naturals protegits | Territori i Sosteniblitat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha reunit per primera vegada amb els presidents dels òrgans rectors de més d’una desena d’espais naturals de protecció especial gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat. En aquesta reunió hi han estat presents Josep Enric Llebot, president del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i Joan Ordi, president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 

El conseller ha tancat la trobada i s’ha compromès a “impulsar un procés de millora de la governança amb el territori i d'agilització dels tràmits d’ajuts” i també a “avançar cap a una gestió integrada d’aquests espais", és a dir, que els equips gestors d’aquests espais coordinin el conjunt de polítiques sectorials dins els límits del parc.
 
El conseller també ha posat de manifest que la creació de l’Agència del Patrimoni Natural i Biodiversitat que impulsa el Parlament de Catalunya “serà una eina clau per a la millora de la gestió d’aquests espais i per donar resposta a bona part de les demandes". També ha afegit que des del Govern i el Parlament “impulsarem els decrets de governança dels parcs naturals i dels espais de protecció”.
 
Mancances en recursos humans i dotació econòmica
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat gestiona directament un total de 15 espais naturals de protecció especial: un parc nacional, 10 parcs naturals, 3 paratges naturals d’interès nacional i una reserva natural. Abasten una superfície de 297.000 ha a tot Catalunya. Pel que fa a la gestió i als recursos humans, la situació de cada espai natural protegit és particular: n’hi ha de molt antics i consolidats i altres de molt recents i encara en fase de construcció. La meitat d’aquests espais, presenten greus mancances pel que fa a la dotació de recursos humans, que està encara lluny de la normalitat.
 
Des del 2015, quan els parcs i espais naturals van passar a formar part del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha recuperat part del pressupost perdut en els anys de la crisi, així com les convocatòries d’ajuts i subvencions en espais naturals. A partir del 2016, també s’han reactivat les juntes rectores, els espais de governança amb el territori, els serveis d’educació ambiental i part del que s’havia perdut en quant a punts d’informació i brigades dels parcs. Tanmateix, encara s’és lluny d’una situació normal i suficient. Els pressupostos són encara de l’ordre del 65% del que es disposava abans de la crisi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació