"Bones Laura, m’han recomanat prendre equinàcia per prevenir la grip. Que me’n dius? Gràcies!”
Anònim
Amb l'arribada de l’hivern el nostre cos, i en particular les nostres vies respiratòries, són amenaçades per bacteris i virus, provocant refredats i grips. Una característica de la grip són els seus símptomes: tos, febre, mal de cap, inflamació de les vies respiratòries altes, dolor en les articulacions i debilitament o malestar general.
El virus de la grip varia d'any en any i, per tant, no pot ser reconegut pel nostre sistema immunitari. Per aquest motiu hi ha la possibilitat de tornar a contraure fàcilment la mateixa malaltia d’hivern a hivern.
Tots els anys el
Ministeri de Sanitat posa al mercat vacunes que pretenen garantir la immunitat contra la soca que se suposa que serà la més comuna durant l'any, però òbviament tal vacuna no pot garantir la total immunitat de les múltiples varietats de virus o bacteris que poden envair el nostre organisme provocant la malaltia.
Per aquesta raó hi ha un interès creixent per totes aquelles plantes que tenen propietats immunoestimulants, activant de manera natural les defenses del nostre cos; amb la finalitat de protegir a l'organisme d'agressions d'agents externs i reduint els efectes nocius que causa la malaltia en els seus diferents estats.
L'equinàcia és una de les plantes més conegudes per la seva acció immunoestimulant, cal destacar les tres variants més comunes i més usades en fitoteràpia:
Equinacea angustifolia,
Equinacea Purpúrea,
Equinacea Pallida.
Si el nostre sistema immunològic funcionés sempre al 100% de la seva capacitat, existiria la possibilitat de no emmalaltir mai, però en realitat altres factors com el fred, l'esgotament, l'estrès, la mala alimentació, poden debilitar i fer possible que certs bacteris i virus es desenvolupin i proliferin en el nostre organisme causant la malaltia.
L'equinàcia té diferents beneficis, un d’ells és la capacitat de reforçar tot el sistema immunològic del cos humà per tal de millorar la resistència a tots els agents externs que ens puguin intentar colonitzar, com virus, bacteris, substàncies tòxiques i diferents bacils.
Una altre dels beneficis de l'equinàcia és que augmenta la resistència cutània contra els bacteris, els virus i els fongs. Això ho fa gràcies a la inhibició d'un enzim anomenat hialuronidasa que produeixen aquests microorganismes. L'acció antiinflamatòria de l'equinàcia es coneix des de la dècada dels cinquanta, quan es van provar els seus beneficis en la cura de pacients que patien d'artritis crònica. Estudis científics han demostrat que l'extracte d'equinàcia redueix notablement la inflamació articular.
I finalment té acció cicatritzant. L'equinàcia afavoreix la proliferació dels fibroblasts, unes cèl·lules de la pell que restauren la integritat cutània. D'aquesta manera, aconsegueixen tancar els marges de la ferida.
Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic:
lespiamonso@gmail.com.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi