Les festes nadalenques no han estat obstacle per a la continuïtat de l'
activitat cultural al municipi de Sort, amb ple absolut a la sala d'actes de l'Oficina Comarcal de Turisme on divendres va tenir lloc la presentació del llibre
Indrets d'una guerra: cronologia del front del Pallars, abril 1938-febrer 1939, la darrera obra de l'historiador de la Pobla de Segur, Manel Gimeno, en un acte organitzat per l'
Ajuntament de Sort amb el suport del
Consell Comarcal del Pallars Sobirà i
Amat Editorial.
La presentació de l'acte va anar a càrrec de Raimon Monterde, alcalde de Sort, que va fer palès el suport de l'Ajuntament de Sort a aquesta iniciativa de recuperació de la memòria històrica. L’editor del llibre, Alexandre Amat, ha fet referència a la singularitat de la iniciativa editorial, un volum de més de 500 pàgines amb àmplia profusió de mapes i fotografies que ha estat tant ben rebut pel públic lector com per tenir ja una segona edició al carrer.
A més, ha fet referència a la gènesi del projecte editorial del llibre, l'escriptura del qual s'ha recolzat en el treball de recopilació de testimonis orals que el senyor Gimeno ha vingut realitzant en els darrers 30 anys, a més d'una àmplia recerca en arxius i fonts documentals però, molt especialment, en el treball de camp que ha realitzat l'autor, amb una completa i acurada ressenya del que ha anomenat indrets de guerra, els nombrosos punts del Pallars -prop de 500 referències en l'índex d'indrets- on van entrar en conflicte els exèrcits republicà i nacional.
Així, en la seva intervenció, Gimeno ha fet èmfasi en la voluntat que aquest llibre serveixi per deixar constància no únicament dels fets que s'hi descriuen sinó dels testimonis de les persones que els van viure en primera persona, cosa que dota al llibre d'una claredat i una immediatesa que no es pot constatar únicament amb la descripció neutra i succinta dels fets que en feien els exèrcits en combat.
L’acte va despertar un gran interès entre la població. Foto: Ajuntament de Sort
El llibre segueix de manera cronològica els 312 dies que va durar el conflicte al Pallars, de l'1 d'abril del 1938 al 13 de febrer de 1939, tot combinant en cada entrada les fonts documentals dels exèrcits republicà i nacional, les fonts orals dels testimonis supervivents, referències al context en què s'anava desenvolupant la guerra i descripció de les posicions.
Aquestes posicions no es ressenyen únicament amb la "cota" amb què eren identificades militarment sinó que l'autor hi aporta abundant documentació gràfica pròpia i, per a facilitar la visita a aquests enclavaments, hi fa constar les coordenades GPS de manera que tothom que hi estigui interessat les pugui trobar amb facilitat.
En cloure l'acte, l'autor va fer èmfasi de nou en l'horror de la guerra, que va ocasionar la pèrdua de milers de vides, i en les duríssimes condicions de vida que va suposar per als pallaresos el fet que el conflicte s'allargués durant tant de temps a la nostra zona, durant més de 300 dies, el període que cobreix la cronologia del llibre.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi