Dissabte, 25 de gener de 2025
hidroelèctriques

La CUP denuncia que el riu Flamisell ha estat per sota el cabal ecològic en plena fresada de la truita

La formació de la Vall Fosca assenyala Endesa, gestora de la Central Hidroelèctrica de la Torre de Cabdella, com a responsable final del problema, mentre que els Agents Rurals posen matisos a la situació

9 de gener de 2019 a les 11:03
Dos investigadors al riu Flamisell, en imatge d'arxiu | Endesa
La CUP de la Vall Fosca ha denunciat mitjançat les xarxes socials i als Agents Rurals que ahir el riu Flamisell va baixar durant un lapse de temps per sota el cabal ecològic suficient en plena fresada de la truita, és a dir, en el període en que aquest animal posa els seus ous.
 
Ahir va haver-hi tres avaries a la Central Hidroelèctrica de la Plana, que no és propietat d'Endesa, sinó de l'empresa Benjac. Com que no va ser una aturada controlada, sinó d'emergència, el riu es va quedar amb un cabal baix entre mitja hora i una hora, tal com ha informat a Pallars Digital Miquel Arilla, cap comarcal dels Agents Rurals.

Quan aquesta central té aturades programades el cabal del riu no baixa de forma tan pronunciada, però quan són d'emergència sí, ja que el sobreeixidor del qual disposa tarda de nou a omplir-se. Els Agents Rurals ja han parlat amb l'empresa per a que aquest fet no es torni a repetir.

Josep Plasència, de la CUP de la Vall Fosca, situa l'origen del problema a la Central Hidroelèctrica de la Torre de Capdella, que sí que està gestionada per Endesa. Segons el regidor, la Central de la Torre de Capdella no deixa anar prou aigua al riu i quan hi ha avaries a les centrals de més a baix, es produeixen situacions com les d'ahir. "No és greu que una central tingui avaries, això és normal, sinó la gestió d'Endesa", matisa Plasència.

Malgrat això, des dels Agents Rurals manifesten que es tracta d'un tema "complex" i consideren que no són temes que es puguin relacionar entre si. 

Una concessió caducada fa més de 30 anys

Plasència adverteix que la concessió de la Central de la Torre de Cabdella va caducar fa 32 anys (aquest 2019 en farà 33) i que fins al moment s'ha explotat en precari. En aquest sentit, assegura que en aquesta concessió hi figura que el cabal ecològic del riu ha de ser de 1.000 litres per segon, mentre que al Registre d'Aigües no s'esmenta el tema. Tot i això, Miquel Arilla exposa que en cap document es detallen els litres de cabal ecològic, però que estan lluitant per a que es fixin.

"Aquest és un tema crític de novembre a febrer, durant l'època en la qual el riu porta poca aigua i és quan la truita posa els ous, tota la llera de la truita es mor, però com que són ous, no es veu", assegura Josep Plasència, que recorda que la CUP ha demanat que municipalitzin les centrals hidroelèctriques amb la concessió caducada. Durant aquests 32 anys Endesa ha ingressat 167 milions d'euros "que haurien pogut ser revertits al municipi", explica el membre de la CUP. Durant la propera dècada, es caducarà la concessió de la majoria de centrals del Pallars.

Precisament, Plasència ha aparegut recentment en un vídeo que forma part d'una campanya de la CUP que demana la recuperació del serveis públics a Ponent i Pirineu, on el cupaire de la Vall Fosca exposa el tema de les centrals hidroelèctiques.


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació