Dilluns, 22 de juliol de 2024
caça

Sort obre el primer punt de recollida i tractament de carn de caça del Pirineu

Des d'aquest setembre, Vedat Pirineus SL es dedica al tractament de la carn i es prepara per poder comercialitzar-la a mitjà termini

Redacció 17 de gener de 2019 a les 11:40
Caçadors amb diversos senglars abatuts | ACN
L’empresa Vedat Pirineus SL ha obert a Sort el primer local autoritzat de recollida i tractament de carn de caça del Pirineu, amb l'objectiu de convertir-se a mitjà termini en el primer punt de venda d’aquest tipus de carn a Catalunya. L'empresa recull setmanalment una mitjana de 150 animals, dels quals un 70% són senglars.

Tal com recull el diari Segre, els promotors de la iniciativa expliquen que per iniciar la venda caldrà habilitar una sala d’especejament i preparació per a la venda directa que compleixi totes les exigències sanitàries, fet que comportarà una inversió ja prevista. En aquest sentit, el passat dimarts es va aprovar un nou decret promogut per les conselleries d'Agricultura i Salut que autoritza la comercialització directa de carn de caça. El document regula la recollida, transport, tractament i venda de la carn silvestre.


Des del mes de setembre, l'empresa pallaresa es dedica a la recollida i tractament de carn de caça amb personal tècnic que s’encarrega de netejar i preparar als animals, que es traslladen a Còrdova, en un establiment especialitzat que prepara la carn per a la seva venda, a l'espera que Vedat Pirineus disposi del seu propi centre. De fet, la inexistència d'iniciatives d'aquest tipus a Lleida feia que moltes entitats de caça del territori portessin a vendre la carn de senglar, cérvol, cabirol i daina a empreses d’Osca i Sòria.

Complir la normativa

Abans de l’aprovació del decret de comercialització, només es podien utilitzar les peces de caça per al consum propi, un cop verificat el seu bon estat per un veterinari i en un escorxador acreditat, sobretot per evitar la triquinosi. A partir d'ara, els escorxadors i les empreses podran fer-ho acollint-se a la normativa.

El document estableix el circuit i les condicions que s’han de seguir per a la manipulació de les peces de caça des de la seva captura. Només es podran vendre si procedeixen d’activitats cinegètiques autoritzades sotmeses a inspecció i en locals autoritzats. En relació a aquest punt, el local de Sort sempre ha estat supervisat en tot moment per part de tècnics de la conselleria d’Agricultura.

Per poder vendre-les, les peces de caça s’hauran de transportar senceres en el termini més curt possible des del punt de captura al centre de tractament, que haurà de comptar amb persones amb formació sanitària i higiene. A més, es fixen mesures de control de la triquina, especialment pels senglars, amb anàlisis.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació