L’
Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar dos milions d’euros en ajuts a ens locals i grans productors per a projectes de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus des d’una perspectiva d’economia circular. En total, 54 ens locals i tres grans productors han estat els destinataris de les subvencions.
Pel que fa als ens locals, s'han atorgat 13.605 euros al
Consell Comarcal del Pallars Jussà, 10.000 dels quals per fer una diagnosi, i 19.521 euros al
Consell del Sobirà, dels quals 12.780 també es destinaran a la diagnosi. La majoria dels projectes que han rebut l'ajuda estan adreçats a la millora de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, al diagnòstic de l’estat de la recollida, a la realització de plans d’actuació i a l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva.
El retorn del cànons
El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta (la no separada selectivament) que envien als abocadors o a incinerar. L’any 2018, el cànon ha estat de 17,8 euros per tona destinada als dipòsits controlats i de 35,6 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica.
Amb aquest impost ecològic es vol incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient i impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. En aquesta convocatòria, es premia els ens locals que han engegat actuacions per afavorir un millor tractament i recollida de la fracció orgànica dels residus municipals.
La importància de la separació
La matèria orgànica, amb el 37% en pes, és la fracció més important dels residus municipals. La que es recull selectivament representa actualment el 34,9% del total dels residus orgànics que es produeixen i un 13% del total dels residus municipals generats. Les darreres dades disponibles, corresponents a l’any 2017, indiquen que la recollida selectiva bruta de la matèria orgànica va ser de 379.000 tones. L’objectiu és que l’any 2020 el 60% en pes dels residus orgànics es pugui valoritzar.
L’orgànica està constituïda fonamentalment per restes de menjar i residus vegetals de petites dimensions que es poden recollir selectivament i són susceptibles de degradar-se biològicament per transformar-se en recursos, tant materials (compost), com energètics (biogàs).
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi