Dilluns, 20 de gener de 2025
literatura

Maria Barbal publica aquest dimecres la seva nova novel·la

"A l'amic escocès" relata el dolor que deixa una guerra, que es transmet de generació en generació, i els vincles que genera l'amistat

23 de gener de 2019 a les 10:57
Maria Barbal amb el seu nou llibre | ACN
L'escriptora pallaresa Maria Barbal torna a les llibreries amb l'obra A l'amic escocès, publicada amb l'editorial Columna. Aquesta és la història sobre l'amistat entre un jove del Pallars anomenat Benet Enrich, nascut l'any 1913, i en George, un escocès que s'apunta a les Brigades Internacionals. Els dos joves es coneixen durant la Guerra Civil espanyola i es retroben al cap de més de 30 anys en la maduresa.

Són dues vides marcades per la guerra, com les de tantes i tantes persones. En una entrevista a l'ACN, Barbal ha explicat que "una guerra deixa una cua de dolor que es transmet generació rere generació".


El retrobament entre els dos protagonistes significa una gran alegria per a tots dos. George, ara periodista del Daily Telegraph, és el narrador a l'inici i al final de la novel·la i dibuixa les trajectòries de l'un i de l'altre. El relat recorre la vida d'en Benet des del seu naixement en un poble de muntanya, els seus somnis juvenils i la seva relació familiar, els neguits de la professió i les ferides de la guerra, la renúncia a una aspiració artística i, en especial, la seva història d’amor amb l'Elvira.

La història de moltes vides

Aquesta novel·la ofereix una mirada sobre una època, des dels anys 30 del segle XX a la dècada dels 70, i en especial sobre l'efecte que els fets polítics importants imprimeixen en els joves i en el seu futur.

Per escriure la novel·la, Barbal partia d'unes notes preses per una persona que va viure la Guerra Civil. Feia més de 20 anys que les tenia, però al posar-se a escriure, li era difícil trobar la història que hi havia darrere les notes perquè eren "records, sensacions, comentaris de llibres i esborranys de cartes". Va arribar un moment però que va obtenir les cartes que havia escrit aquesta persona a la seva enamorada i aquí va descobrir que la història tenia un altre caire; hi havia una evolució interessant de la parella i li va semblar que "hi havia un trajecte per arribar a una novel·la".

Per altra banda, l'escriptora tenia molt interès des del primer moment en explicar la història d'una amistat entre dos homes que es troben durant la Guerra Civil en un hospital. "Hi havia un punt argumental que m'interessava perquè hi havia la ramificació d'algú que ve per idealisme i fugint de la seva història familiar i es troba amb un altre que l'obliguen a anar a la guerra". D'aquí sorgeix una forta amistat.

Temps de sacrificis

Segons l'autora, una guerra afectava molt la societat, i especialment als perdedors i a la gent humil, i quan aquesta s'acabava les famílies havien de tirar endavant, des del punt de vista econòmic, com podien. Ha explicat que hi ha casos terribles com una noia que s'havia de casar amb un soldat i aquest no va tornar de la guerra i la seva família la va obligar igualment a casar-se per conveniència. "És una època en la que moltes persones se sacrifiquen pels seus pares i la seva situació".

De fet, a l'escriptora li interessava la història d'en Benet perquè "la veia molt igual a la de tants altres": el protagonista dona petits passos i aquests, al llarg de la vida, sumen un gran pas. "Aquest és l'atractiu més gran de la novel·la al costat de l'amistat" amb en George, que és el seu contrapunt, i "la bellesa del retrobament", ha afegit.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació