El
diputat socialista Òscar Ordeig ha presentat una bateria de 10 mesures, a través d’esmenes a la Moció de
Ciutadans al Ple d’aquesta setmana al
Parlament de Catalunya, on proposa un Projecte Integral de suport a les zones rurals i del Pirineu. A més, ha denunciat la falta de projectes i d’inversions territorials del
Govern, tot alertant de la despoblació i empobriment de moltes comarques rurals de Catalunya.
Entre les propostes presentades, reclama elaborar un informe, durant els propers tres mesos, sobre la descentralització actual de tots els departaments de la Generalitat i presentar una proposta de millora i acostament d’aquests serveis a les zones més allunyades de les grans capitals, així com la recuperació de les Delegacions territorials eliminades a partir del 2010.
També proposa crear i present
ar, en el termini de tres mesos, un observatori socioeconòmic de les zones rurals de Catalunya que pugui establir previsions de risc de despoblació o manca de relleu generacional, per a detectar els pobles o territoris amb risc de despoblació, desaparició o empobriment. El diputat també insta a recuperar, durant els propers tres anys, el 40% del pressupost perdut des del 2010 del
Departament d’Agricultura, així com incrementar el pressupost per a la gestió i la promoció dels
parcs naturals de Catalunya, que acumula una davallada del 60%.
Mesures adaptades a les singularitats del territori
Una altra mesura que es debatrà al Parlament és el fet d’articular els mecanismes necessaris per a evitar els atacs de fauna salvatge i indemnitzar amb celeritat els ramaders afectats, tenint en compte que les comarques de l’Alt Pirineu són les més despoblades i que una de les principals activitats econòmiques es basa en la ramaderia extensiva.
Dels 10 punts presentats, es torna a reclamar un Pla Específic Industrial, així com la creació d'una comissió Interdepartamental que analitzi, assessori, elabori informes i proposi mesures al Govern per a aturar la despoblació i impulsar el desenvolupament rural i la cohesió territorial del país, tal com es va aprovar al Ple del Parlament de Catalunya del 6 d’abril del 2017.
Al mateix temps, revisar i potenciar el model d’Hospitals de Muntanya, amb els recursos i serveis sanitaris suficients, que eviti desplaçaments molt llargs, perjudicis econòmics i socials pels pacients i familiars, i que garanteixi l’accessibilitat als serveis sanitaris bàsics al Pirineu. Per últim, reclama la recuperació de les ajudes al transport escolar als municipis amb pobles agregats sense escola i impulsar una línia de treball sobre polítiques d’igualtat, discapacitat i infància.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi