Dilluns, 22 de juliol de 2024
economia

300 persones signen un manifest per crear una «àrea econòmica especial» Andorra-Pirineus

El document compta amb el suport de figures de l'àmbit polític, econòmic, social i cultural de Catalunya i l'Arieja

Redacció 13 de febrer de 2019 a les 10:47
Ganyet i Pol, impulsors del projecte | ACN
Fins a 300 persones vinculades a l'àmbit polític, econòmic, social i cultural del Pirineu, tant de la vessant catalana, com d'Andorra i de la regió francesa de l'Arieja, s'han adherit a un manifest en favor de la creació d'una "àrea econòmica especial" Andorra-Pirineus. L'àrea econòmica proposada contemplaria diferents territoris transfronterers (Catalunya i França) i tindria Andorra coma epicentre.

La voluntat dels impulsors és que tant la Unió Europea (UE), com els negociadors andorrans, immersos en les converses per tancar un acord d'associació del país amb els 28, tinguin en compte aquesta possibilitat, que passaria per establir un "marc jurídic" que avali les relacions que històricament s'han mantingut en aquest territori.


La proposta es basa en la idea que Andorra, que té uns 80.000 habitants i una extensió que no arriba als 500 quilòmetres quadrats, col·labori activament amb una àrea que multiplica per 10 la seva superfície i per tres la seva població, sense que això impliqui una pèrdua d'autonomia per part de les institucions que administren cada part d'aquest territori pirinenc.

Nous models econòmics i jurídics

Segons un dels impulsors del manifest, Joan Ganyet, arquitecte i ex-alcalde de la Seu, d'aquesta manera s'aconseguirien establir unes bases per un creixement equilibrat d'aquesta zona en els propers decennis. Ganyet ha citat les àrees de col·laboració transfronterera que recentment s'han establert entre França i Alemanya, com a exemple del projecte que volen tirar endavant al Pirineu.

Per la seva banda, Antoni Pol, també arquitecte i impulsor del manifest, ha afirmat que la proposta representa "fer una nova constitució econòmica" per al Principat andorrà que, ha afegit, compta amb un model econòmic que està arribant a un "final d'etapa". Pol considera que amb el procés de negociació per tancar un acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea ha arribat el moment per fer aquest tipus de plantejaments. A més, ha fet èmfasi en el caràcter històric de les relacions que s'han establert en el conjunt d'aquesta zona, motiu pel qual veu necessari aconseguir un "marc jurídic" que les afavoreixi.

El text ha arribat a mans de diversos responsables polítics del Principat andorrà i la intenció és sumar l'adhesió d'ajuntaments, associacions econòmiques i empresarials, col·legis professionals i sindicats de l'Alt Pirineu i l'Aran, Andorra, la Catalunya del Nord i el departament francès de l'Arieja.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació