Dijous, 21 de novembre de 2024
mines

Els Comuns porten al Congrés una proposició no de llei per la reforma de la Llei de Mines

La llei actual es va redactar durant el franquisme i amb aquesta proposició es vol protegir el subsòl, els recursos geològics, el medi ambient, el paisatge i la biodiversitat, així com recollir l'opinió de la població afectada

Redacció 8 de febrer de 2019 a les 09:57
Rosa Martínez, d'Equo, i Jaume Moya, d'En Comú Podem | En Comú Podem
En Comú Podem ha portat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei de reforma de la Llei de Mines. L'objectiu de la iniciativa és protegir el subsòl i els seus recursos geològics de manera que l'explotació de jaciments de minerals es faci amb respecte a l'hàbitat natural, al medi ambient i al paisatge, amb atenció als criteris d'experts i a la lluita contra el canvi climàtic. Tot plegat amb l'objectiu de garantir que qualsevol pròrroga o concessió d'una activitat minera que es pretengui desenvolupar sigui consultada al conjunt de la població afectada.

Per als Comuns, "els projectes miners promoguts a l'Alt Pirineu i la bombolla d'especulació minera que es projecta sobre l'Estat espanyol han posat de manifest la necessitat d'adeqüar la regulació de l'activitat minera als criteris del segle XXI". La formació política explica que la Llei de Mines de l'any 1973 "no respecta els principis bàsics de protecció de les aigües, de la biodiversitat i del paisatge, ni tampoc contempla els processos participatius d'escolta activa de la població afectada".


Cursa contra el canvi climàtic

En Comú Podem considera que hi ha una "veritable epidèmia minera que amenaça tot el territori peninsular", per això, defensa l'ús d'eines legals que impedeixin l'especulació amb els recursos geològics. En aquest sentit, durant la presentació del text, Jaume Moya, diputat dels Comuns per Terres de Lleida, Alt Pirineu i l'Aran, ha afirmat que "l'activitat minera té una immensa afectació al territori on es desenvolupa, per la qual cosa és imprescindible que es contempli des d'uns criteris mediambientals, socials i econòmics, i des d'un respecte a la participació ciutadana, aspectes que són del tot aliens a la regulació actual, una llei promulgada durant la dictadura franquista".
 
Moya ha recordat que "la protecció del subsòl i dels recursos geològics són deures pendents de l'administració des de fa dècades, i ara és el moment per demostrar amb fets l'assumpció dels reptes de desenvolupament sostenible del món rural i de lluita contra el canvi climàtic, que estan presents en la majoria dels discursos dels successius governs".

La proposta s'ha treballat amb diverses entitats mediambientals, experts en geologia i mineria i plataformes contràries als projectes miners, com el de Salau o el de Peramea, i ha estat registrada pel Ple i per la Comissió de Transició Energètica del Congrés.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació