Dimecres, 3 de juliol de 2024
arxiu comarcal

Una dècada d'Arxiu Comarcal al Pallars Jussà

S'han previst activitats de celebració de l'aniversari fins a finals d'any, des d'exposicions fins a presentacions de llibres, així com un sopar commemoratiu

Redacció 12 de febrer de 2019 a les 12:01
L'alumnat del Jussà visita l'Arxiu Comarcal | Arxiu Comarcal Pallars Jussà
L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (ACPJ) està d'aniversari, i és que ara fa 10 anys, el 12 de febrer del 2009, es va inaugurar amb seu al singular edifici de nova planta, dissenyat pels arquitectes Joan Arnalot i Elena Belart, que es troba al solar de l’antiga Casa Sullà, nissaga nobiliària trempolina que remunta al segle XV. L’edifici acull també el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Si ens remuntem fa més d'una dècada enrere, el 23 de desembre de 2009, es va signar el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació d'aleshores, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp per a la gestió de l’Arxiu. Aquest conveni i la legislació d'arxius vigent faciliten la incorporació del fons de l’arxiu municipal de Tremp, així com el fons Notarial del Districte de Tremp, el Judicial, els fons dels municipis agregats i altres fons municipal.


L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, integrat a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya, custodia documentació pública i privada de la comarca del Pallars Jussà d’acord amb el que estableix la llei 10/2001, d’arxius i documents. També compta amb una important hemeroteca de publicacions de la comarca i una biblioteca auxiliar de temàtica històrica i d’arxivística de més de 12 metres lineals. Així, l’Arxiu compta amb 1.235 metres lineals de documentació i 128 fons documentals ingressats.

Activitats mensuals

Per celebrar aquest 10 anys de trajectòria, està previst fer una sèrie d’activitats i donar a conèixer l’Arxiu i el treball que desenvolupa. Entre les activitats, destaca la Mostra resum dels 10 anys de vida de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (2009-2019), del 12 de febrer al 12 de març o l'exposició de fotografies d’en Jordi Mir i Parache Isona i Conca Dellà: terme de termes, de març a desembre.

També es farà una exposició sobre l’antic comerç a Tremp i un sopar per commemorar el 10è aniversari de l’Arxiu, serà el dia 30 de març. De cara a l'abril, es presentara el llibre de la Col·lecció beca Mossèn Jesús Castells i Serra, dedicada a la figura de Josep de Calassanç. Avançada la primavera, entre maig i juny, es podrà gaudir de l'exposició sobre muntanyisme A punt i amunt, a l'Epicentre de Tremp.

Al juny es podrà accedir a la mostra de documents sobre La història del ciclisme al Pallars Jussà (2a part), del 1975 al 2019, dins del projecte Fem esport, fem arxiu, dins la Setmana Internacional dels Arxius. Ja al juliol, es presentarà una nova exposició sobre L'’Inventari de les esglésies, ermites i capelles dels antics termes municipals de Sapeira i Espluga de Serra.

Durant l'àlgid agost, coincidint amb la festa major d'Isona, es presentara el llibre del fotògraf d'aquesta localitat, Josep Durany Abella, amb una selecció de les millors fotografies de les quasi 7.000 ingressades ja a l’ACPJ. Més endavant està prevista la presentació del llibre de memòries de Joseph Sullà de Sapeira (editorial Barcino), amb una breu introducció de l’historiador Sisco Amorós Capdevila i la transcripció i adaptació de l’historiador Pau Castell Granados.

A l'octubre es farà públic el veredicte del jurat sobre el guanyador o guanyadora de la 9a Beca de Recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2019. A finals d'any, es farà una conferència sobre els resultats del treball guanyador de la 8a edició de la mateixa beca, a càrrec del geògraf Alberto Guijarro Pérez, que presentarà el seu treball sobre la cimentera de Xerallo.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació