ACN | Les pistes d'esquí han invertit aquest 2013 un total de 5,6 milions, una xifra molt allunyada dels 2 milions que es van invertir el 2012 i que va suposar tocar fons en inversions dels últims 15 anys. Per incrementar el nombre d'esquiadors, que l'any passat van sumar 1'8 milions, per primera vegada les empreses de les instal·lacions del Pirineus han acordat no apujar preus dels forfaits. La temporada es preveu que comenci a finals d'aquest mes, condicionat a l'arribada del fred i de la neu.
Xavier Nolla, president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), acompanyat del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha estat l'encarregat de presentar la temprada 2013-2014 i les inversions i novetats que presenten les pistes d'esquí de Baqueira/Beret i Masella més les sis integrades dins de l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
Les inversions agregades d'aquestes instal·lacions han sumat un total de 5'6 milions, dels quals 1,3 milions han anat destinades a nous remuntadors i la resta bàsicament a obres de millora i manteniment.
Aquesta xifra invertida aquesta temporada suposa un 174% més que la inversió realitzada l'any passat que va ser de 2 milions, la xifra més baixa dels últims quinze anys i que l'ACEM espera hagi suposat ''tocar fons'' en aquest període de crisi. Les inversions durant els anys previs a la crisi rondaven els 25 milions d'euros anuals.
Xavier Nolla no ha sabut informar del comportament que tindrà l'ocupació durant aquesta temporada en relació amb el nivell de contractació que es va registrar durant la temporada passada. El conseller Felip Puig, ha dit que a l'igual que amb la crisi hi ha indicis que s'ha tocat fons ''esperem que el sector d'esquí també hagi tocat fons'' i que comenci la seva recuperació.
En el transcurs de la presentació de les novetats de la temporada d'aquest any, Xavier Nolla ha explicat que l'1,8 milions d'esquiadors que van passar per les pistes dels Pirineus l'any passat, poc més d'un milió van utilitzar les pistes de la demarcació de Lleida i poc més de 700.000 van ser usuaris de les instal·lacions de Girona.
310 milions de moviment econòmic
Aquests esquiadors van moure en les instal·lacions de neu un total de 36,6 milions d'euros amb un impacte complementari que es va multiplicar per set fins arribar a generar una facturació addicional de 274,5 milions d'euros. Felip Puig ha destacat la importància del sector de l'esquí, no només pels 310 milions que representen sinó també pel que suposar com factor ''d'equilibri territorial i cohesió'' per Catalunya.
Novetats
A les estacions pallareses d'Espot i Port Ainé, la principal novetat d'aquesta temporada és el nou forfait per esquiador debutant que tindrà un cost de 16 euros i per últim a Tavascan s'ha apostat per el 'freeride' i l'esquí de muntanya amb monitors especialitzats.
A la resta d'instal·lacions de les empreses públiques integrades en el grup FGC, els preus han baixat en percentatges que van del 3,3% a la Vall de Núria fins el 32,8% a Vallter. La Molina mantindrà els preus de l'any passat.
A la Molina es comercialitzaran uns nous forfaits, hi haurà cobertura Wifi gratuïta a tota la instal·lació i s'ha acordat el pas d'una etapa ciclista de la Volta a Catalunya el 19 de març del 2014. A la Valls de Nùria també s'ha preparat la comercialització d'uns nous forfaits, a l'igual que Vallter.
Les inversions que s'han fet a Baqueira Beret han anat destinades a la millora de pistes, especialment en les pistes de Bonaigua i Beret. La cafeteria del nivell 1.800 ha invertit en obre de remodelació, s'ha construït el Nou Baqueira Store a les galeries de Ruda i s'han comprat dues noves màquines de trepitjar neu d'última generació que incrementen un 20% la seva productivitat.
Quan a la instal·lació de Masella, la novetat és la posada en marxa de l'esquí nocturn, amb tretze pistes amb un total de 10 quilòmetres amb 420 metres de desnivell i 7 remuntadors. Aquestes pistes estaran obertes tots els divendres i dissabtes. Amb tot això, Masella es vol convertir aquesta temporada amb la capital de l'esquí nocturn dels Pirineus.
Nolla ha explicat l'esforç que fan les pistes d'esquí al decidir no pujar preus aquesta temporada, tenint en compte que la mitjana de preus del forfait dels Pirineus de Catalunya està en els 20,41 euros, només una mica més alt que els 20,36 euros d'Andorra, però per sota de la mitjana de les pistes espanyoles amb 20,64 euros, els 20,23 euros de mitjana de les instal·lacions franceses i per sota dels 22,24 euros de les pistes europees.
La taxa turística
El conseller Puig ha destacat que aquest any per primera vegada les pistes d'esquí catalanes es beneficiaran d'una inversió de 800.000 euros en promoció i publicitat que ha llençat la Generalitat a través dels recursos que s'han destinat de la recaptació de la taxa turística.
Nolla ha explicat els seu optimisme en relació amb aquesta temporada, tot i que hi ha una sèrie de factors que ''ens penalitzen'' com són la manca d'unes vacances escolars adequades perquè la població escolar visiti les pistes d'esquí, com si tenen altres països de la UE, el cost de l'energia que és un dels més alts dels països europeus i un tipus d'IVA que també està per sobre del que es grava a altres països.
Jocs Olímpics del 2026
Nolla també s'ha mostrat resignat en relació amb la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de no presentar-se com candidata per ser seu dels Jocs d'Hivern el 2022, tot i que ha matisat que si finalment hi ha candidatura per al 2026 hi haurà més temps per preparar la candidatura. Puig ha donat ple suport a la candidatura del 2026 perquè Barcelona sigui seu dels Jocs Olímpics d'Hivern.
VÍDEO | Podeu veure l'spot promocional de la nova temporada a l'estació pallaresa d'Espot Esquí sota aquestes línies o fent clic
AQUÍ.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi