Dijous, 28 de novembre de 2024
EN DIRECTE

El judici, minut a minut

Tota la informació relacionada amb el quart dia de judici contra l'independentisme

Aida Morales / Oriol March Tribunal Suprem i Congrés dels Diputats (Madrid) | 20 de febrer de 2019 a les 09:41
« Entrades més recents
 16:44 
Sobre el dispositiu policial de l'1-O, Zoido ha traslladat la responsabilitat en Diego Pérez de los Cobos, el coordinador d'aquell dispositiu. L'exministre ha admès que no coneix tots els detalls de les interlocutòries judicials sobre l'1-O, però es mostra convençut que "qui dirigia l'operatiu" n'estava al corrent. "No sabia quants mossos s'anaven a desplega. Jo no dissenyo ni valoro els operatius de seguretat", ha defensat. I preguntat per qui va donar l'ordre d'intervenció durant el referèndum, ha derivat la responsabilitat: "Ho van fer els operatius".

 16:42 
L'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, fent referència a diverses interlocutòries judicials, ha recordat que "calia prendre les mesures necessàries per impedir el referèndum". A preguntes de la defensa de Forn, Zoido ha admès no conèixer tots els detalls de les interlocutòries, però s'ha mostrat convençut que "qui dirigia l'operatiu" n'estava al cas.  

 16:25 
Zoido ha explicat que durant l'1-O "no es van veure unitats d'intervenció dels Mossos", i ha qualificat el dispositiu de la policia català de "totalment insuficient", tenint en compte que es trobaven davant d'un "referèndum il·legal en què es cridava a la participació, i saben que havien d'intervenir les forces i cossos de seguretat de l'Estat". "Jo he pensat molts cops què hagués pensat si no s'hagués animat tanta gent a participar en el referèndum il·legal", ha dit l'exministre.

 16:24 
Segons ha dit Zoido, el mecanisme de coordinació entre els Mossos i els agents espanyols es va mantenir "en alguna província". A primera hora del matí, però, "quan no s'havia tancat cap col·legi i la gent impedia que és complís el mandat judicial", els agents espanyols "van començar a utilitzar mesures i a prendre decisions de manera exclusiva en base a la instrucció del secretari d'Estat".

 16:10 
Juan Ignacio Zoido ha explicat que els agents de la policia destinats a Catalunya eren "contingents de reforç" en una "missió d'auxili als Mossos" i "per exercir de policia judicial" si era necessari. "Quan es va dissenyar l'operatiu", ha explicat, "era sempre d'auxili als Mossos, però això va canviar l'1-O". "Durant l'1-O no es van veure unitats d'intervenció dels Mossos", ha assegurat. 

 16:06 
Comença la declaració de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, que respondrà primer les preguntes de la defensa de Joaquim Forn. Sobre l'actuació policial de l'1-O, Zoido ha dit que "va ser una actuació proporcionada donades les circumstàncies", i respecte al primer contacte que es va mantenir amb la Fiscalia, l'exministre ha explicat que va ser arran de la suspensió de la llei del referèndum.

 15:07 
Mundó demostra que la Fiscalia del Suprem va mentir durant el seu interrogatori. L'exconseller de Justícia presenta uns documents al Tribunal Suprem que acrediten que ell no es va negar a fer cas de les indicacions del TSJC.

 15:02 
La CUP recapta 25.000 euros en menys de 24 hores per pagar la multa a Baños i Reguant. La xifra recaptada quadruplica l'import que el Suprem ha imposat als exdiputats per negar-se a declarar a Vox.

 15:01 
Javier Tebas respon a Piqué: «És un excel·lent central, però de justícia no en sap». El president de la LFP assegura que "no hi ha presos polítics" sinó gent jutjada per "intentar cometre un delicte de rebel·lió".

 14:49 
ENTREVISTA Elisabet Garcia Rull: «El judici és una farsa, no respon a principis legals». La neboda de Josep Rull, advocada amb formació en Dret Penal, explica com es viu el judici des de la família. Per Anna Mira

 14:37 
DOCUMENTS Informes de l'Ajuntament de Barcelona acrediten que el 20-S i l'1-O no hi va haver violència. El consistori aporta els documents al Tribunal Suprem coincidint amb la declaració d'Ada Colau com a testimoni.

 13:59 

 13:18 
Colau, sobre els acusats: «Si per l'1-O són aquí, hi hauríem de ser milions de persones». L'alcaldessa de Barcelona lamenta les "càrregues policials brutals" de l'1 d'octubre i justifica les protestes "pacífiques" del 20-S pels repetits fets "anòmals" de la tardor del 2017. Informen Joan Serra Carné i Ferran Casas.

 12:59 
Ada Colau ha dit al tribunal que se li trenca l'ànima de veure Jordi Cuixart i la resta d'acusats en situació de presó preventiva. "Si som aquí per l'1-O, hauríem de ser-hi milions", ha dit l'alcaldessa. Sobre les càrregues policials, Colau ha dit que va trucar Enric Millo per exigir-li que s'aturessin "immediatament". I preguntada per l'aturada de país del 3-O, ha explicat que l'Ajuntament s'hi va sumar i ha especificat que era una protesta per les vulneracions de drets fonamentals, i no pas una protesta independentista. D'aquesta manera ha acabat la seva intervenció i Manuel Marchena ha suspès la sessió fins a les 16h, quan declarara l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido. 

 12:53 
El president del PP, Pablo Casado, visita aquest dijous Catalunya. La primera aturada l'ha fet al Mobile World Congress i, després, anirà cap a Girona i Lleida. Casado, en declaracions als mitjans des del congrés de mòbils, ha assenyalat que Íñigo Urkullu "en cap cas" va fer de mediador sinó que, com a molt, va ser "interlocutor". El lehendakari ha assenyalat al Tribunal Suprem que va arribar a fer cinc propostes a Mariano Rajoy per abonar el diàleg amb la Generalitat, i que no van ser ateses.

 12:49 
Ada Colau ha parlat de l'1-O, ha explicat que hi va participar "com a ciutadana i com a alcaldessa" i ha indicat que la nit anterior va visitar l'escola on havia de votar i l'escola dels seus fills. Als centres, ha dit, es va crear "una situació bonica" i ha recordat que molts no van tancar ja abans del dia del referèndum. Sobre aquell dia, Colau ha explicat que la jornada avançava amb normalitat i civisme fins que "les càrregues policials brutals" ho van alterar tot. "L'1-O va ser de la gent, va ser una mobilització pacífica i determinada per defensar drets fonamentals", ha apuntat.  Precisament sobre el caràcter pacífic de les mobilitzacions independentistes, Colau ha recordat que els 11-S han estat massius i no s'ha produït cap incident. "Han estat pacífiques, cíviques i familiars, sense cap incident", ha reblat.

 12:47 
Comença la declaració de l'alcaldessa Ada Colau, que mostra la seva disconformitat a respondre les preguntes de Vox. Sobre el 20-S, Colau ha dit que hi havia una sensació "d'estat d'excepció" i que va fer una declaració institucional sobre els fets. "No recordo una situació d'excepcionalitat a Barcelona com al del 20-S, ni com a alcaldessa ni abans", ha explicat. A preguntes de l'advocat Jordi Pina, Colau ha recordat que es va convocar una roda de premsa conjunta, amb representants socials i polítics de tota la ciutat, i es va fer "una crida a la mobilització pacifica".

 12:04 
Manuel Marchena ordena un recés de 30 minuts, fins a les 12.30h. Quan es reprengui la sessió serà el torn de la declaració com a testimoni de l'alcaldessa Ada Colau. A la tarda, el testimoni més esperat és el de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, especialment pel seu paper durant en la violència policial de l'1-O. 

 11:54 
LA CAVERNA, A JUDICI «L’hora de Vox». Així han seguit els mitjans de la caverna l'entrada en escena del partit d'ultradreta. Ho explica Joan Canela. 

 11:49 
VÍDEO Marchena impedeix que es reprodueixin vídeos del 20-S i l'1-O. El president de la sala del Suprem anuncia que les imatges es valoraran durant l'anàlisi de la prova documental.

 11:47 
Ernest Benach, expresident del Parlament, ha parlat del seu paper al capdavant de la cambra catalana i ha explicat que la mesa és un òrgan col·legiat i no té iniciativa legislativa. En aquest sentit, a preguntes de l'advocada de Carme Forcadell, ha recordat que els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries no són vinculants. "És gràcies al TC, que no són vinculants", ha dit Benach.

 11:17 
Fachin explica que el 20-S hi havia, ja durant el matí, una vintena de periodistes "amb càmeres i trípodes" sobre els cotxes de la Guàrdia Civil, i ha bromejat: "Si fos el meu Patrol, em preocuparia". Respecte dels fets de l'1-O, els ha descrit com "moments de moltíssim valor democràtic" de gent que "comparteix un mateix anhel polític". 

 11:08 
Albano Dante Fachín afirma que va ser present davant la conselleria d'Economia durant el matí del 20-S, i explica que l'ambient era festiu, amb càntics "de tot tipus". Mue més enllà d'una mobilització independentista, li semblava un "deure polític" amb "apel·lacions constants a la democràcia". "Es veia amb força facilitat que no era una concentració independentista, sinó una concentració bastant plural", recorda. A més, assegura que la gent "sortia i entrava" sense problemes de l'edifici, i que "l'única cosa" que el va preocupar i que "va percebre que podia ser motiu de molèstia" per a la policia era "el fum del seu cigarret". 

 11:07 
Comença la declaració d'Albano Dante Fachin com a testimoni, que es presenta al Tribunal Suprem com a "precari". És interrogat, en primer terme, per la defensa de Jordi Cuixart, qui l'ha sol·licitat. 

  
Comentari de Ferran Casas
Marchena ha donat tracte exquisit a Urkullu, que no li ha donat cap problema. El PNB els encanta als poders de l’Estat. Amb Rufián ha estat més tens, d’entrada perquè ha qualificat a Vox i no vol que el portaveu d’ERC entri en temes polítics. Per això està sent molt taxatiu tallant l’advocada de l’estat i les defenses
 

 10:59 
A les preguntes de l'acusació popular liderada per Vox, Gabriel Rufián contesta que és "una vergonya" que un "partit xenòfob i racista" sigui acusació en aquest judici al Tribunal Suprem. Després de finalitzar la declaració, s'acomiada de tots els acusats amb l'excepció de Santi Vila.

  
Comentari de Ferran Casas
Urkullu fa evidents els límits del diàleg. No es pot parlar de dret a decidir i fins a cinc cops Rajoy va dir no a meses negociadores. El president espanyol es negava a anar més enllà d’abordar la convocatòria d’eleccions i a no aplicar el 155 tot i que no donava garanties. Urkullu ha ajudat a les defenses però també ha donat a entendre que Puigdemont va ser dèbil i es va deixar arrossegar a la DUI.
 

 10:49 
Rufian assegura que el 20-S no hi va haver violència, i que "l'única violència que va veure, va ser la de la policia l'1-O". A preguntes de l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, descriu la mobilització davant la conselleria d'Economia amb caràcter pacífic, amb música i parlaments, tot i que diu que "no s'estava fent res dolent", sinó exercir el dret a protesta. Respecte de l'1-O, afirma que són unes imatges que perseguiran "a tots els demòcrates" durant anys, ja que es van "apallissar" persones grans i famílies: "És una salvatjada picar la gent per votar". 

  
Comentari de Ferran Casas
Urkullu fa evidents els límits del diàleg. No es pot parlar de dret a decidir i fins a cinc cops Rajoy va dir no a meses negociadores. El president espanyol es negava a anar més enllà d’abordar la convocatòria d’eleccions i a no aplicar el 155 tot i que no donava garanties. Urkullu ha ajudat a les defenses però també ha donat a entendre que Puigdemont va ser dèbil i es va deixar arrossegar a la DUI.
 

 10:48 
Comença l'interrogatori com a testimoni al diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, que ha anunciat que també contestarà les preguntes de Vox, però només perquè la defensa li ho ha sol·licitat. 

 10:39 
Urkullu ha centrat la seva declaració en el seu paper de mediador. Ha deixat clar que va ser des de Catalunya que se sol·licitava aquest diàleg per trobar una solució política, i ha admès que es va arribar a parlar d'una consulta legal i acordada, a partir dels casos del Quebec i Escòcia. "Vaig veure la disposició de Puigdemont a fer tots els passos que fossin necessaris abans del referèndum de l'1-O", ha dit, i ha assenyalat Mariano Rajoy que, ha dit, "no va tenir una actitud proactiva per redreçar la situació". Sobre la DUI, Urkullu ha dit que Puigdemont "no la volia fer": "Ho vaig constatar el 10-O, abans, durant i després del ple del Parlament". 

 10:20 
Íñigo Urkullu ha repassat el seu paper com a enllaç entre la Generalitat i la Moncloa. Ha explicat que Puigdemont "va buscar fins a l'últim moment" un diàleg que possibilités una relació estable entre tots dos governs. "Puigdemont em demanava garanties i jo no n'hi podia donar, perquè tot i que Rajoy m'escoltava, mai no em va respondre com jo desitjava", ha afirmat el lehendakari. Mentre va exercir de mediador, Urkullu mai va parlar del dret a l'autodeterminació: "Sempre vaig intentar facilitar un espai de distensió entre el govern català i el govern espanyol", ha indicat, i ha afegit que "en cap cas" va supeditar el diàleg a un referèndum d'autodeterminació. "No hauria acceptat mai una mediació sobre qüestions que provoquessin més tensió entre el Govern i la Moncloa", ha reblat. 

 10:12 
Íñigo Urkullu ha explicat que va mantenir diverses reunions durant els dies clau de la tardor de 2017.  "El 21 de setembre vaig parlar amb Rajoy i li vaig dir que les coses ni podien seguir per aquell camí, que tot plegat se n'estava anant de les mans", ha afirmat, a preguntes de Francesc Homs. Així mateix, ha dit que des de Catalunya arribaven "peticions de mediació" i ell es va situar com a "enllaç" davant del bloqueig de les converses amb la Moncloa. "Fins al 27-O vaig fer diverses propostes basades sobretot en la distensió i el diàleg", ha recordat, i ha deixat clar que Puigdemont sempre va estar predisposat al diàleg.

 10:09 
Comença la declaració del lehendakari Íñigo Urkullu, que respon les preguntes de Francesc Homs recordant diverses reunions i converses amb Carles Puigdemont encarades a mirar de resoldre per la via del diàleg el conflicte entre Catalunya i Espanya. "El juny de 2017 em vaig reunir amb Puigdemont i em va traslladar la preocupació pel bloqueig del diàleg amb la Moncloa", ha dit Urkullu.

 09:28 
Com ahir, avui desfilaran diversos testimonis pel Tribunal Suprem. Quin és l'ordre del dia d'avui?

10h Íñigo Urkullu

10.30h Gabriel Rufián

11h Albano Dante Fachin

11.30h Ernest Benach

12h Ada Colau

16h Juan Ignacio Zoido

16.30h Xavier Domènech

17h Josep Ginesta

17.30h Francesc Iglesias

18h Adrià Comella

 09:27 
VÍDEO Piqué: «Si les TV espanyoles parléssiu més del judici als presos polítics, aniríem millor». El futbolista català ha fet aquestes declaracions després de la golejada blaugrana al Bernabéu.

 09:21 
Bon dia! Reprenem el minut a minut amb la novena sessió del judici de l'1-O. Avui continuen declarant testimonis, amb especial rellevància del lehendakari Íñigo Urkullu, l'alcaldessa Ada Colau, el diputat d'ERC Gabriel Rufián i l'exlíder de Podem Albano Dante Fachin, entre d'altres. La sessió arrenca a les 10h després d'una jornada, ahir, marcada per la compareixença de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría. Us deixem algunes peces de resum de dimecres per encarar el dijous. 

CRÒNICA Rajoy presumeix d'immobilisme. Sáenz de Santamaría intenta afermar el relat de la violència mentre Montoro no desfà els dubtes entorn la malversació. Per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 

RESUM DEL DIA Judici a l'independentisme, dia 8: el govern espanyol irromp al Suprem. Vegeu el vídeo aquí. 

CRÒNIA DES DE DINS El «gobierno de la nación» actua... fins que apareixen Baños i Reguant; per Joan Serra Carné. 

OBSERVADORS INTERNACIONALS Un procés que es desinfla: el judici, a la premsa internacional; Germà Capdevila analitza com veuen el judici els mitjans d'arreu del món. 

 19:49 
Què els pot passar a Baños i Reguant per no respondre a Vox? Els dos exdiputats de la CUP s'han negat a respondre les preguntes de l'advocat del partit ultra, que exerceix l'acusació particular.

 19:48 
Amb la declaració de De Gispert acaba la sessió al Suprem. Manuel Marchena emplaça les parts per demà a les 10h, quan continuaran declarant més testimonis. Demà hi ha previstos, entre d'altres, les declaracions de Gabriel Rufián, Íñigo Urkullu, Albano Dante Fachin i Ada Colau. 

 19:40 
Núria de Gispert ha estat l'última testimoni del dia, a petició de la defensa de Carme Forcadell.  De Gispert ha dit que la mesa "no pot limitar el debat" i ha assegurat que l'expresidenta del Parlament "va actuar sempre seguint el reglament del Parlament". "Jo hauria actuat igual que Forcadell", ha deixat clar De Gispert, que ha recordat també que els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries no tenen caràcter vinculant ni preceptiu. 

 19:23 
Eulàlia Reguant ha seguit els passos de Baños i també s'ha negat a respondre les preguntes de Vox. "Assumint les conseqüències, davant d'un partit masclista i xenòfob, no penso respondre les preguntes de Vox", ha dit l'exdiputada de la CUP. Marchena, en conseqüència, ha suspès el seu interrogatori, advertint-la de les possibles conseqüències penals de la seva decisió.

 19:22 
Moment inèdit al Tribunal Suprem. Antonio Baños s'ha negat a respondre les preguntes de Vox apel·lant a la seva "dignitat democràtica". Manuel Marchena l'ha advertit que els testimonis estan obligats a respondre a totes les parts i que no fer-ho pot comportar conseqüències penals.

 18:52 
Marta Pascal ha estat la següent testimoni al Suprem. Ha dit que Puigdemont i el seu govern van prendre la decisió de fer un referèndum, però que la voluntat sempre era la de dialogar. "No soc partidària de la via unilateral", ha recordat la senadora del PDECat, i ha insistit que el problema de Catalunya "no l'han de resoldre els jutges, sinó que s'ha de trobar una solució política". 

 18:31 
A preguntes de les defenses, Cristóbal Montoro ha reiterat que creu que hi ha "indicis" de delicte perquè "hi ha funcionaris públics que van obrir locals per a actes il·lícits". Sobre el control dels comptes, Montoro ha deixat clar que el 2017 el govern espanyol va establir un control de pagaments a la Generalitat, un control "total". "Es tracta d'un sistema nou que va ser avalat pel Suprem", ha recordat l'exministre. Sobre la informació que havia de donar la Generalitat periòdicament, Montoro ha admès que la interventora la va continuar enviant fins a l'aplicació del 155. Sobre Unipost, l'exministre ha admès que no té constància que la Generalitat encarregués les paperetes a aquesta empresa.

 18:22 
Manuel Marchena ha decretat un recés de 15 minuts abans de continuar amb la declaració de Montoro, que respondrà les preguntes de les defenses. 

 17:58 
Montoro qüestiona la malversació. "No es podia fer un referèndum perquè l'autoritat convocant no tenia pressupost", ha deixat clar. "Vam aplicar un control absolut dels comptes de la Generalitat. Vam substituir l'administració autonòmica", ha insistit. D'altra banda, ha apuntat que es podria haver produït "prevaricació" per part de funcionaris públics. En qualsevol cas, ha volgut recordar que el ministeri va enviar denúncies a la Fiscalia i al Tribunal de Comptes per les activitats del Diplocat i dels costos de l'1-O.

 17:51 
Comença la declaració de l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, un testimoni clau en l'acusació de malversació. L'exministre és clar: "Els comptes de la Generalitat estaven sotmesos a un control que no només era finalista sinó que garantia la legalitat d'aquests fons".  Ha detallat també que "a partir del setembre de 2017 vam implantar un sistema inèdit" per controlar tots els fons de la Generalitat. Sobre els infrmes de Fiscalia i de la Guàrdia Civil, Montoro ha explicat que s'han fet amb l'assessorament del personal del ministeri d'Hisenda.

 17:33 
A preguntes de l'advocada Marina Roig, Mariano Rajoy ha responsabilitzat el Govern de la violència de l'1-O: "Els dirigents polítics hem de treballar per impedir que es vegin aquestes imatges". Així mateix, ha admès que les forces de seguretat van deixar d'actuar en un moment determinat durant la jornada del referèndum, però ha recalcat que no va rebre cap trucada. 

  
Comentari de Ferran Casas
L’advocada de Cuixart, Marina Roig, aconsegueix que Rajoy hagi de visionar un vídeo de brutalitat policial a la Ràpita l’1-O. Ell se’n desentén però diu que no li ve de nou. Reitera un i altre cop que els únics culpables van ser els qui van organitzar el referèndum. Com Sáenz de Santamaría s’espolsa tota la responsabilitat sobre el dispositiu.

 17:26 
Mariano Rajoy ha explicat que té un record "general" del que va passar i que no recorda de manera concreta la cronologia dels fets de l'octubre de 2017. "No estàvem en una situació de normalitat, era una situació impròpia de la democràcia", ha dit, en relació als fets viscuts. Sobre l'1-O, ha dit que era una "convocatòria il·legal" i no era un referèndum, sinó "una altra cosa". Així mateix, ha recordat que va dir al govern espanyol que "havia de fer tot el possible" perquè no se celebrés el referèndum. Preguntat per la violència policial, Rajoy ha dit que "tothom ha de fer autocrítica". 

Entrades anteriors »

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació