El passat 2018, amb l’objectiu de celebrar el 8 de març al Pallars, va sorgir un grup de dones feministes, constituït per dones dels dos Pallars, tot i que, per motius de centralitat geogràfica, es va dividir i prengué com a seus la Pobla de Segur i Sort. Passada aquesta data, el grup va tornar a agafar embranzida a principis d’octubre amb ganes de revisar, qüestionar, debatre, treballar i treballar-nos des del feminisme.
Des del primer moment la nostra formació va despertar cert interès en les institucions polítiques de les dues comarques pallareses. Hem rebut les vostres trucades, propostes de reunió i de col·laboració. Celebrem aquesta atenció, sembla que en aquest indret del Pirineu bufen aires d’igualtat!
D’altra banda, nosaltres ens hem agrupat per donar resposta a unes inquietuds, que fins ara no n’han trobat en les institucions ni en els partits polítics, per reflexionar i treballar des de la base, com a ciutadanes que som. Però creiem que sou vosaltres qui heu de fer un pas endavant i apostar pel feminisme, de manera real, amb polítiques d’igualtat i no només paraules. Primerament cal fer una reflexió a l’entorn de les mancances, les desigualtats, les actituds i les polítiques masclistes. Existeix actualment una igualtat real entre totes les persones a les nostres comarques? S’estan duent a terme totes les actuacions perquè això sigui possible?
Fent un repàs ràpid han sorgit alguns exemples a esmenar:
- Conta contes organitzat per un ajuntament pallarès amb to masclista.
- Instal·lacions municipals “decorades” amb dones cossificades (nues amb actitud sexual).
- Museïtzacions on el paper de la dona és anecdòtic o nul.
Pot semblar que aquests exemples no són especialment greus, però demostren com les nostres administracions o no tenen interès o no són conscients de la necessitat que hi hagi referents femenins no masclistes en els museus, en les exposicions, en els contes, en els llocs de feina, en la política i en tots els àmbits de la vida, pública i privada.
Ens preguntem si es tenen en compte els estereotips de gènere quan es fan processos de selecció de personal, formacions adreçades a joves, etc. Tenim instal·lacions i protocols sanitaris adequats tant per a homes com a dones, o l’estàndard sempre és el masculí? Es fomenta l’educació en igualtat a les nostres escoles i espais infantils? Es té en compte el punt de vista feminista a l’hora d’escollir els materials pedagògics? Es reprodueixen rols sexistes en els espectacles que s’organitzen? Es té cura de no fomentar estereotips de gènere en la publicitat, les festes o els actes que promouen les nostres institucions?
Necessitem, i volem, polítiques públiques feministes, començant per una revisió amb perspectiva de gènere de l’actual situació i posant fil a l’agulla a tot allò que des del territori es pugui fer. Esdevenir comarques lliures de sexisme està a les vostres mans, i a les nostres. Aquest maig teniu la oportunitat de presentar propostes i objectius feministes concrets en els vostres programes.
Fem aquesta carta pública amb la intenció de generar debat i sacsejar consciències. Com a ciutadanes i votants vostres, tenim el dret i el deure de fer aquesta reflexió en veu alta i preguntar-vos a tots els partits polítics: aposteu pel feminisme? Com ho feu?
S’apropa el 8 de març i està convocada una vaga feminista altra volta. Nosaltres serem al carrer, us hi esperem!
Gràcies per l’atenció, esperem la vostra resposta!
Dones feministes del Pallars - FEM Pallars
Com participar al Dis la teva?
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi