Diumenge, 22 de desembre de 2024
fauna

La Generalitat impulsa el seguiment hivernal de ratpenats al Montsec

Coincidint amb la hibernació de l’espècie, s'inspeccionaran aquest any 15 cavitats arreu del país per donar resposta a la demanda de dades de la Comunitat Europea

Redacció 27 de febrer de 2019 a les 09:36
Un tècnic intentant captar els ultrasons dels ratpenats | Kanavita
Aquest gener ha començat el seguiment anual de la població de ratpenats de Catalunya. Els treballs, que es duen a terme coincidint amb la temporada d’hibernació d’aquests mamífers voladors, consisteixen enguany a inspeccionar 15 cavitats, entre les 51 més grans de Catalunya, distribuïdes per diversos espais naturals com el Montsec, les Guilleries, Collsacabra, l’Alta Garrotxa, i els parcs naturals dels Ports, Cap de Creus, Cadí-Moixeró i capçaleres del Ter i del Freser.

El seguiment pretén aprofundir en el coneixement d’aquestes espècies protegides, que són clau dins dels ecosistemes, ja que són bones indicadores dels canvis que es produeixen en els hàbitats i entorns que ocupen. La importància d’endinsar-se en les comunitats de ratpenats i les seves tendències rau en què juguen un important paper com a reguladores de les poblacions d’artròpodes. 


Els principals factors d’amenaça detectats en les 30 espècies de ratpenats presents a Catalunya són la destrucció dels refugis, l’ús de pesticides i el deteriorament d’espais naturals per causa de l’acció humana. El seguiment que es posa ara en marxa preveu aportar dades tan bàsiques per a la conservació com el nombre d’exemplars de les diverses espècies, que actualment és encara molt desconegut. Una web engloba els seguiments de ratpenats aquàtics, cavitats, caixes-refugi i hàbitats.

Termòmetres i detectors d’ultrasons

Durant les visites hivernals es col·loquen termòmetres autònoms en els punts de major interès que permetran conèixer com varia la temperatura a llarg de l'any, i entre anys, i vincular aquestes dades amb les espècies presents i la mida de les seves colònies. Així mateix s'instal·len detectors d'ultrasons que durant tot l'any enregistraran la sortida de ratpenats un capvespre cada setmana, per conèixer com varia l'ús de la cavitat al llarg de l'any.

Amb aquest projecte es dona resposta als requeriments de la Comunitat Europea sobre la necessitat de conèixer les tendències de les poblacions de ratpenats i als requeriments d’informació per l’administració i la gestió dels espais de Natura 2000, ja que 11 espècies de ratpenats estan incloses en l’annex 2 de la Directiva Hàbitats.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació