Dimecres, 3 de juliol de 2024
recerca

L'exposició «Caçadors de mirades» s’allarga i s'amplia amb un projecte educatiu

Els alumnes de l'Escola Vall Fosca han recopilat un centenar de fotografies familiars del segle passat que tenen els nens com a protagonistes

Redacció 28 de febrer de 2019 a les 11:40
L’exposició ha gaudit d’un gran èxit d’acceptació entre visitants i veïns | Museu Hidroelèctric
El Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella ha decidit allargar l'exposició Caçadors de mirades fins al mes de juny. La mostra, que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l'aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases, es va inaugurar el juny de l’any passat i havia de concloure inicialment el passat mes de desembre.

Arran de l'èxit de públic i l'acollida tant entre els veïns dels diferents pobles de la Vall, el museu ha decidit prorrogar-la i ampliar-la amb un projecte educatiu paral·lel: Retratem-nos, que s'ha iniciat al gener i fructificarà amb una mostra del material recollit.


A partir del 6 de març l'Escola Vall Fosca de La Plana de Montrós mostrarà l'exposició amb un centenar de fotografies que han estat recollides entre gener i febrer pels alumnes de 1r a 6è de primària dels arxius fotogràfics particulars. Es tracta de fotos de família d'entre els anys 1900 i 1950, en blanc i negre, que tenen com a protagonistes els nens.

Amb aquest projecte escolar el Museu vol donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d'instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys.

Bona acollida entre la població

Amb Caçadors de mirades un gran nombre de persones de la vall es van adreçar al Museu amb fotografies de família sol·licitant que fossin exposades. Aquest fet ha motivat que l'exposició es prorrogui, i a la vegada ha permès ampliar el projecte amb la fotografia com a base. "L'objectiu és crear un relat de la Vall Fosca, tal com ja es fa amb el Concurs de Microrelats, que es convoca per 3r any i del qual s'entreguen els premis durant el mes d'agost", segons explica la directora del Museu, Eva Perisé.

Les imatges que es recullin a l'exposició Retratem-nos serviran d'inspiració per al Certamen Literari infantil Joan Gelabert i Crosa. A banda, el projecte escolar també preveu un taller sobre fotografia històrica, l'explicació de les diferents tècniques fotogràfiques, així com la preparació d'un projecte expositiu.
 
Retrats a les façanes de les cases de la Vall Fosca

Amb Caçadors de Mirades, tots els pobles de la vall tenen a les façanes de les cases retrats capturats pel fotògraf suís Fritz Ritz, que han estat cedits per un particular. A més, també s'han recuperat fotografies fetes pels fotògrafs Pere Piqué i Rafel Marsol. Al fons del Museu es guarden els originals en plaques de vidre. La col·lecció de retrats de Fritz Ritz la formen 172 fotografies. Els retrats estaven sense identificar i gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes s'ha pogut posar nom als rostres anònims.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació