Els alumnes de l'
Escola La Vall Fosca, a la Plana de Montrós, han inaugurat una exposició fotogràfica amb setanta imatges familiars d'entre 1900 i 1950 amb els nens com a protagonistes. La mostra, que s'exposa al mateix centre educatiu, té el seu origen en les fotografies d'arxius particulars que han recollit els alumnes.
L'objectiu és construir un relat de la Vall Fosca amb la imatge com a pretext, ja que és l'única vall pirinenca amb un fons fotogràfic tan extens. Amb aquest projecte, el
Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella vol donar eines als infants per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d'instruments perquè puguin explicar com era la vall de fa 100 anys.
La iniciativa
Retratem-nos sorgeix de l'exposició
Caçadors de Mirades del Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella, que des de l'any passat
mostra imatges de gran format de familiars a les façanes de les cases. L'èxit de la iniciativa ha motivat que
es prorrogui fins al juny d'enguany, i que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l'aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases.
Després d'obrir un període de participació ciutadana es van poder identificar més de 110 persones. Actualment, "els veïns de la vall fan de guies turístics als nouvinguts i els expliquen qui eren els seus avantpassats mirant a les imatges que estan penjades a les cases”, segons explica la directora del Museu, Eva Perisé. "Hem fet un Museu a l'aire lliure sense adonar-nos-en", conclou.
El Museu Hidroelèctric de Capdella vol treballar la fotografia com a tret distintiu únic d'un territori. "La Vall Fosca és un territori pirinenc que aposta per llegir el territori a través de la fotografia, ja que amb l'arribada de les hidroelèctriques, els veïns de la Vall disposen d'un ampli arxiu fotogràfic familiar", explica Perisé.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi