Diumenge, 22 de desembre de 2024
municipals 2019

​26-M: El futur de l'Ajuntament de Tremp té nom de dona: Anna, Sílvia o Maria Pilar

Per primera vegada a la història les tres llistes que concorren als comicis presenten tres candidates

Redacció 10 de maig de 2019 a les 09:52
Ritz, Cases o Romero, les tres candidates a l'alcaldia de Tremp | ACN
Anna Ritz (Junts per Tremp), Sílvia Romero (Compromís per Tremp-PSC) o Maria Pilar Cases (ERC): una de les tres serà la propera alcaldessa de Tremp. Per primera vegada a la història totes les candidates a les eleccions municipals per Tremp són dones. Cap de les tres no es mostra molesta perquè s'hagi posat l'accent en la feminització de la política municipal i destaquen que ja fa anys que treballen per la capital del Pallars Jussà.

Romero ja pensa en algunes accions a portar a terme en cas de ser la futura alcaldessa del municipi. La candidata per Compromís per Tremp creu que els horaris de la celebració dels plens no ajuden a la conciliació de la vida familiar i personal. Actualment se celebren a les vuit del vespre i Romero recorda que quan governava el PSC es feien a la una de la tarda. Retornar a aquesta hora és una de les propostes que la candidata vol tirar endavant.


Sílvia Romero creu que les dones poden aportar el seu caràcter "més dialogant i més empàtic" a l'hora de desencallar projectes i confia que serà "positiu" que les tres candidates siguin dones. A la candidata socialista "no li molesta" que es posi l'accent d'aquestes eleccions en què per primer cop l'alcaldessa serà una dona i ho veu "com una manera de cridar l'atenció". Si això pot ajudar a augmentar la participació, afegeix, ''ja és benvingut''.
 

Sílvia Romero, candidata a l’alcaldia per Compromís per Tremp. Foto: ACN



La republicana Maria Pilar Cases no faria el canvi horari de celebració dels plens perquè considera que fent-los a les vuit del vespre s'afavoreix la presència de tots els regidors i regidores i fa que no s'hagin d'absentar dels seus llocs de treball. Cases té clar que si és alcaldessa, farà que l'Ajuntament estigui dins el Pacte per la reforma horària.

La candidata republicana veu "bonic" que Tremp sigui notícia perquè tres dones encapçalen llistes per a les municipals però lamenta que aquest fet "no hauria de ser notícia". Cases afirma que les dones "tenim prou empoderament" per lluitar per qualsevol projecte municipal. L'actual primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Tremp afirma que ha treballat quatre anys envoltada d'homes i "en cap moment" s'ha sentit "discriminada" i confia que continuï així.
 

Maria Pilar Cases, candidata a l’alcaldia per ERC. Foto: ACN


Anna Ritz afirma que "les persones han d'estar per sobre del gènere i condició" i amb aquest sentit creu que "homes i dones poden fer política per igual". Per la candidata de Junts per Tremp "una dona alcaldessa té unes facultats diferents a l'hora de percebre i sentir”. 

Que el titular de les eleccions de Tremp sigui que les candidates són tres dones fa que aquest fet encara "no estigui molt normalitzat”, segons Ritz. La candidata ha sentenciat que durant la propera legislatura s'hauran de "potenciar polítiques d'igualtat".

Anna Ritz, segona tinent alcalde de Tremp, és l'alcaldable de Junts per Tremp en substitució de l'actual alcalde, Joan Ubach; la primera tinent alcalde, Maria Pilar Cases, repeteix com a candidata per ERC; i Sílvia Romero, actual regidora, relleva al capdavant de la llista l'històric socialista Víctor Orrit, que ha estat el candidat del PSC a la ciutat els darrers 36 anys.
 

Anna Ritz, candidata a l’alcaldia per Junts per Tremp. Foto: ACN


Obres de la legislatura

L’actual equip de govern ha centrat les seves actuacions en dos grans obres: la instal·lació de la gespa artificial al camp de futbol Pedrasanta i la remodelació del clavegueram i remodelació de la rambla Doctor Pearson. El nou camp de futbol Pedrasanta es va inaugurar el passat 20 d’octubre. Va suposar una inversió de 556.000 euros i a banda de la substitució de la gespa, s’hi van dur a terme una sèrie d'adequacions a l'entorn del camp. 

L’obra més emblemàtica, però, ha estat la remodelació de la rambla Doctor Pearson, la principal artèria de la ciutat, que a més, s’ha vianalizat. Aquest fet no ha anat exempt de polèmica, ja que un grup de veïns va encapçalar una recollida de signaures en contra de la prohibició del trànsit de vehicles pel passeig. Les obres, que es van allargar un any i mig, es van inaugurar el passat 2 de març. 

L’actuació es va executar en dos fases. La primera va comptar amb un pressupost de 160.000 euros i va incloure el condicionament de la xarxa de clavegueram, que estava força malmesa i que va donar peu a la resta de l’obra. La segona fase va tenir un pressupost de 498.000 euros i, a més de convertir la rambla en peatonal, ha inclòs la renovació de l’enrajolat, l’enjardinament i l’enllumenat del passeig. Malgrat sigui una via peatonal, es permet l'accés als veïns que disposen de garatge i també s'estableixen uns horaris de càrrega i descàrrega en tres punts per a l’abastiment dels comerços. 

La remodelació de la xarxa d’aigua dels habitatges Verge de Valldeflors, les actuacions a l'Escola Valldeflors, les aportacions als diferents nuclis del municipi i la recuperació de Ràdio Tremp després de 27 anys han estat altres de les principals obres de l’actual equip de govern, format pel PDECat i ERC.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació