Diumenge, 24 de novembre de 2024
dinamització local

El Govern engegarà al juny el pla de dinamització territorial del Sobirà

El projecte, anomenat 'País viu', s'implementarà a una desena de comarques de Catalunya abans de la pròxima tardor

Redacció 23 de maig de 2019 a les 10:44
El president Torra ha visitat aquest dimecres l’Alt Urgell | ACN
Les comarques pirinenques de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà, a més de la Terra Alta, a les Terres de l'Ebre, seran les primeres que es beneficiaran del nou projecte de dinamització territorial impulsat pel Govern i anomenat Un país d'oportunitats, un país viu. Així ho ha explicat aquest dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, durant una visita al municipi d'Estamariu (Alt Urgell), on ha participat al Consell d'alcaldes d'aquesta comarca.

L'objectiu és començar a treballar en aquest pla aquest mes de juny i estendre'l a set comarques catalanes més abans de la tardor. A través d'aquesta "estratègia", l'executiu pretén fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que pateixen aquests territoris i apostar per "equilibrar" el país.


El punt de partida del projecte es durà a terme en les pròximes setmanes, quan està previst que es constitueixi una Comissió Plenària de caràcter interdepartamental i amb la participació de les diferents administracions del territori, a més d'agents públics i privats vinculats als àmbits socials i econòmics, entre d'altres. La voluntat és la d'abordar un pla de treball articulat de manera "bilateral", per tal d'identificar, de forma conjunta, els principals reptes i solucions que contribueixin a la dinamització de cadascun dels territoris on s'implementarà el pla.

El president de la Generalitat ha destacat que aquesta nova eina ajudarà a definir el futur del conjunt del país en els pròxims deu anys, el qual ha de ser més "equilibrat" i on cal incidir en el desenvolupament de les comarques amb "més risc" de patir problemes de despoblament, envelliment o un retrocés econòmic. En aquest sentit, Quim Torra ho ha exemplificat afirmant: "No volem uns Pirineus bellíssims però buits, els volem plens de vida".

Actualment, un 63 per cent dels municipis de Catalunya, els quals representen un 64 per cent de l'extensió territorial, tenen menys de 2.000 habitants i, entre tots ells, sumen el 4,5 per cent de la població del país. Aquest factor és important de cara a tenir-lo en compte per impulsar polítiques públiques de desenvolupament dels territoris i poder resoldre problemes com ara el de l'atur, la deslocalització industrial o la necessitat d'atreure noves empreses, entre d'altres.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació