Dimecres, 3 de juliol de 2024
municipals 2019

EN DIRECTE: Les eleccions municipals i europees del 26-M, al minut

La jornada electoral, al minut a Nació Digital

Laura Estrada / Irene Ramentol 26 de maig de 2019 a les 10:15
« Entrades més recents
 20:26 
La número dos de Quim Forn, Elsa Artadi, valora "molt positivament" l'augment de la participació i assegura que serà una "gran nit" per a l'independentisme, tant a les municipals com a les europees. En aquest últim àmbit, ha confiat que Puigdemont farà un "magnífic resultat" gràcies a la seva "veritable llista unitària".

 20:26 
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont aconseguirien els escons al Parlament Europeu. Segons els primers sondejos realitzats en territori espanyol, els exlíders del Govern, un empresonat i l'altre a l'exili, sumarien els vots suficients per irrompre a l'Eurocambra, tot i el ball de xifres des les diferents enquestes. Llegiu-ho aquí. 

 20:13 
La participació en les eleccions europees remunta i puja fins al 51% en el conjunt de la UE, segons les primeres estimacions facilitades per l’Eurocambra, que es basen en les dades disponibles fins al moment en 27 estats (falta el Regne Unit). Aquesta primera xifra de participació, però, que encara pot augmentar, ja indica un augment de gairebé deu punts respecte el 2014, quan va ser del 42,61%. El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha explicat que es tractaria de la participació més alta en els darrers vint anys i representaria l’augment més significatiu des de les primeres eleccions europees, el 1979.

 20:11 
La llista de l'extrema dreta liderada per Marine Le Pen hauria guanyat les eleccions europees a França amb un 24% dels vots, segons els sondejos a peu d'urna. Així, la ultradreta de Reagrupament Nacional s'hauria imposat de nou en aquests comicis, després de guanyar, també, el 2014, a l'aleshores president François Hollande. Per la seva banda, la candidatura Renaixement, on s'agrupa el partit del president Emmanuel Macron, quedaria en segona posició amb el 22,5% dels sufragis. En tercer lloc hi hauria els verds d'Europe Écologie, amb un 12,5%, mentre que els Republicans, que es presentaven com a Union de la droite et du centre, obtindrien un 8,5%. La França insubmisa obtindria un 6% dels vots.

 20:07 

 20:04 

 20:03 
ÚLTIMA HORA Empat tècnic entre Maragall i Colau segons els sondejos. El candidat republicà s'imposaria per mig punt, però ERC i Barcelona en Comú quedarien igualats en 10 o 11 regidors, segons l'enquesta d'El Periódico i Betevé.

 20:03 
Tanquen els col·legis electorals arreu de Catalunya. 

 19:46 

 19:40 

 19:38 

 19:37 
La participació a les municipals a Barcelona a les 18h ha augmentat a tots els districtes, però amb una tendència que, a priori, sembla preocupant per a les possibilitats de l'alcaldessa, Ada Colau: augmenta més en els districtes que menys suport li van donar el 2015, mentre on menys s'incrementa és en els seus feus. Llegiu-ho aquí.  

 19:25 

 19:24 

 19:19 
La participació en les eleccions al Consell General d'Aran és del 50,45% a les 18 hores, un 1,6% inferior a la del 2015.

 19:19 

 19:01 
El partit conservador de l’ÖVP de l’actual canceller, Sebastian Kurz, guanya com a primera força a Àustria, segons els sondejos de l’Eurocambra basats en enquestes a peu d’urna que li donen un 34,5% dels vots, 7 punts i mig més que el 2014. En segon lloc, hi ha els socialdemòcrates, que obtenen un 23,5%, un punt menys que en els anteriors comicis. L’extrema dreta del Partit de la Llibertat (FPÖ) queda en tercera posició, amb el 17,5% dels vots, perdent dos punts. En escons, els conservadors en guanyarien dos, passant de 5 a 7, mentre que l’SPÖ conservaria els 5 actuals i l’FPÖ en perdria un, passant de 4 a 3.

 18:53 
Gir total a les eleccions europees a Holanda. Els socialdemòcrates, amb el candidat a la presidència de la Comissió Europea i exministre Frans Timmermans al capdavant, han aconseguit un 18,1% dels vots i seran primera força, segons el sondeig a peu d'urna difós pel Parlament Europeu. Aquesta xifra suposa el doble de vots que en les últimes europees, quan van obtenir un 9,4% dels sufragis. La mateixa enquesta pronostica una forta caiguda de la ultradreta de Geert Wilders, que obtindria només un 4,1% dels vots, respecte al 13,3% que va aconseguir el 2014. La caiguda de Wilders es deuria, en part, a l'ascens de la nova extrema dreta populista holandesa, el FVD, que aconseguiria un 11%.

 18:53 

 18:42 
A les vuit del vespre els col·legis electorals tancaran a Catalunya. Es donarà per acabada la votació de les eleccions municipals i les europees i començarà el recompte. Ara bé, com succeeix en tots els comicis a l'Estat, encara quedarà una hora fins al tancament total de recintes a Espanya, quan ho facin a les Canàries. En el cas de les europees, aquest termini és encara més extens: fins a les 23h no tanquen els col·legis a Itàlia. A partir de quina hora, doncs, començaran a sortir les primeres dades dels resultats? Ho podeu saber aquí. 

 18:38 
Els Verds desbanquen els socialdemòcrates de l’SPD com a segona força a Alemanya, segons els primers sondejos de les eleccions europees fets per la cadena ARD. Amb un 21,8%, la formació ecologista pujaria onze punts respecte el 2014, els mateixos que perd l’SPD, que obté un 15,6%. En els últims anys la socialdemocràcia alemanya ha caigut amb força al país. Així, els Verds farien el ‘sorpasso’ aconseguint situar-se com a segona força, molt a prop de la primera, que seguiria mantenint la CDU/CSU amb un 27,9%. La ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD), puja lleugerament fins al 10,5% dels vots, un 3,4% més que fa cinc anys.

 18:26 
El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que "cada vot compta" després de votar. També ha votat el president del Consell, Donald Tusk, des de Polònia, un dels estats on es para més atenció als resultats de la dreta ultra. L'italià Antonio Tajani, president de l'Eurocambra, ha emès el seu vot assegurant que "amb un simple gest, podem comptar més a Europa". Ho podeu llegir aquí. 

 18:26 
Els líders europeus han votat aquest diumenge a les eleccions a l'Eurocambra en uns comicis en què es pot trencar l'hegemonia tradicional entre populars i socialistes per l'ascens, per una banda, de forces populistes, euroescèptiques i d'extrema dreta, i, de l'altra, de l'alternativa verda i d'esquerres.

 18:10 

 18:10 
ÚLTIMA HORA La participació es dispara a Catalunya en les municipals.

 17:58 
L'alcalde de Móra d'Ebre i alcaldable de Junts per Móra d'Ebre, Joan Piñol, ha votat aquest matí. Piñol ha vaticinat que serà una nit electoral intensa, amb l'escrutini de les municipals i de les europees.

 17:58 

 17:33 
L'alcalde d'Amposta i candidat per Esquerra d'Amposta, Adam Tomàs, també ha exercit el seu dret a vot i ho ha fet animant a la participació.

 17:26 

 17:21 
La participació en les eleccions al Consell General d'Aran baixa respecte al 2015. Se situa en el 27,6%, 1,2 punts per sota que en els anteriors comicis. Per terçons, a Arties e Garòs ha estat del 32,13% (+3); a Castièro, del 25,89% (-2,7); a Lairissa, del 30,38% (+0,7); a Marcatosa, del 27,52% (-1); a Pujòlo ha pujat fins al 24,2% (+2,85), i a Quatre Lòcs ha arribat al 30,99% (-2,32). Al municipi més poblat, Vielha e Mijaran, la participació registrada a les 13 hores és del 26,13%.

 17:01 

 16:35 

 16:11 
Alfred Bosch: "Quan la participació creix batent rècords, amb el vot exterior estem batent rècords a la baixa". El Govern insta l'Estat a modificar el sistema de vot des de l'estranger.

 15:52 

 15:45 
Ernest Urtasun crida a la participació perquè Europa viu un "moment transcendental". "A Barcelona, a la resta de municipis i a les europees ens hi juguem molt", avisa el candidat d'En Comú Podem.

 15:43 

 15:37 
Pablo Casado insisteix que les eleccions són un "contrapès" a Sánchez i diu que el PP té el "compromís de no decebre". El líder dels populars espera una "alta participació" i demana a aquells que no van quedar satisfets amb el resultat del 28-A "que no es quedin a casa".

 15:35 
Javi López demana contribuir a la construcció d'una Europa "que protegeixi els ciutadans". El candidat del PSC avisa que el projecte europeu està "amenaçat".

 15:26 
Santiago Abascal espera que les eleccions deixin "una Espanya més plural i diversa on tots els espanyols estiguin representants". "Estem convençuts que serem determinants en moltes institucions on no estem", destaca el president de Vox.

 15:24 
Jordi Cañas: "Avui és el dia que els ciutadans ens diran si l'hem encertat". El candidat de Cs a les europees agraeix la feina dels últims quatre anys per impulsar el projecte del partit taronja.

 15:22 

 15:20 
La número dos d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha fet una crida a la participació per "seguir lluitant per la llibertat" dels presos. Riba ha lamentat que el candidat republicà, Oriol Junqueras, i la seva parella, Raül Romeva, haurien d'haver pogut votar i no ha estat així i ha assegurat que "la repressió no pararà". "Avui tothom ha d'exercir el seu dret a vot per seguir lluitant per la seva llibertat i pels nostres drets, el dret a l'autodeterminació i també per deixar clar que no pararem", ha manifestat. Riba s'ha preguntat "què farà l'Estat amb un pres polític al Parlament europeu" i ha esperat que els vots demostrin que són molts i que es vol resoldre el conflicte "de manera política".

 15:20 
El conseller Josep Bargalló vota a Torredembarra. El responsable d'Eduació fa confiança a Eduard Rovira al municipi i a Oriol Junqueras a les europees.

 15:19 
L'alcaldessa de Tortosa i candidata a l'alcaldia de JuntsxTortosa, Meritxell Roigé, ha exercit el seu dret a vot al col·legi electoral situat al Consell Comarcal de Baix Ebre. Ho ha fet acompanyada de la seua família. 

 15:19 
Les primeres dades de la participació ebrenca a les eleccions europees apunten també xifres rècord. A Móra d'Ebre han passat d'un 24,92% de participació l'any 2014 a un 44,46%. No es queda enrere Gandesa, on els vots ascendeixen més de 20 punts. A Tortosa, amb un 37,74% de participació, incrementen dotze punts, mentre que a Amposta un 39,46% de participació supera les xifres de fa cinc anys, que a les 14 h situaven la participació de la capital del Montsià a un 23,79%.

 15:15 
La policia intervé per de la presència d'apoderats menors d'edat de Vox a Sabadell. S'han presentat amb la credencial i portant banderes espanyoles a la seu de l'Escola Industrial. Llegiu-ho aquí. 

 15:15 
Montserrat crida a votar pel creixement econòmic i perquè Espanya sigui protagonista a Europa. La candidata del PP lamenta que alguns hagin volgut "asfixiar" el seu dret a vot aquest diumenge.

 15:00 

 14:59 

 14:59 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació