Divendres, 22 de novembre de 2024
os bru

Planten més de 9.000 arbres fruiters a Alt Àneu per millorar l’hàbitat de l'os

Aquesta actuació també vol contribuir a minimitzar els danys al sector ramader ampliant l'alimentació dels plantígrads

Redacció 31 de maig de 2019 a les 09:33
Un jove plantant un pomer a la Vall de Bonabé | ACN
La Fundación Oso Pardo i Endesa han finalitzat aquest dijous la plantació de més de 9.000 arbres fruiters prop d'Isil, al terme d’Alt Àneu. Es tracta de cirerers, pomers bords, moixeres, gerds i púdols, que han estat plantats per millorar l'hàbitat de l'os bru. Tots ells, provinents de la recollida de llavors que es va fer mesos enrere, escollits per l'interès tròfic que suposen per als ossos del Pirineu i que es van fer créixer al viver de Forestal Catalana de Tremp.

Aquesta actuació també vol contribuir a minimitzar els danys al sector ramader ampliant l'alimentació dels plantígrads i fent que interactuïn menys amb les explotacions ramaderes. Experiències similars en altres indrets han demostrat que l'abundància de fruiters a l'estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l'acostament a zones on la presència humana és més habitual.


Maria Gómez, coordinadora de projectes forestals de la Fundación Oso Pardo, ha explicat que les plantes procedeixen de llavors autòctones de la zona amb l'objectiu de "maximitzar l'èxit de la plantació". Gómez ha defensat que amb aquest projecte es contribueix a augmentar l'aliment de l'os i a conservar varietats autòctones de la zona.

Aquests més de 9.000 fruiters s'han plantat en 7 punts diferents de la vall de Bonabé, per tal de distribuir l'aliment en una extensió gran de territori. Amb els cirerers s'aconsegueix que l'os tingui aliment durant la primavera, amb els púdols durant l'estiu i amb els pomers que s'allargui aquest recurs alimentari fins entrat l'hivern.

Els encarregats de la plantació dels fruiters han estat personal contractat per aquestes tasques i alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals de València d'Àneu. Els fruiters s'han plantat en terrenys comunals de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alòs gràcies a acords de custòdia.

Immaculada Ordóñez, tècnica de biodiversitat d'Endesa, ha explicat que ha finançat el projecte dins del Pla de Biodiversitat de la companyia amb l'objectiu de consolidar el futur dels ossos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat. Ordóñez ha dit que a més de l'augment d'aliment, aquesta reforestació millorarà la connectivitat entre els individus presents al territori català, de manera que es redueixi l'actual fragmentació de l'hàbitat de l'os bru.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació