Dimecres, 3 de juliol de 2024
municipals 2019

DADES: Els acords de govern dels últims 28 anys a Tremp

En el període comprès entre els anys 1991 i 2015 el municipi ha viscut pactes postelectorals de tot tipus

Jordi Ubach Llorens 6 de juny de 2019 a les 13:31
Cases i Ubach van protagonitzar ara fa quatre anys el darrer acord de govern a la ciutat | Jordi Ubach
Les tres formacions que el passat 26 de maig van concórrer a les eleccions municipals a Tremp es troben aquests dies en converses per tal de formar govern. Cap dels tres partits ha aconseguit la majoria absoluta, per tant, hi ha diverses opcions sobre la taula. Segons el que hem anat coneixent els darrers dies, ara mateix les més viables són, per una banda, el govern amb minoria de Compromís per Tremp, i per l’altra, la reedició del pacte de govern entre ERC i Junts per Tremp.

Les negociacions postelectorals són tema de conversa a Tremp i els veïns i veïnes estan dividits entre aquestes dos possibilitats. Hi ha qui pensa que hauria de governar la llista més votada però també qui defensa que dos forces que sumen majoria també hi estan legitimades. Però, què ha passat els últims anys en casos similars?


Hem preparat un gràfic interactiu amb el nombre de regidors obtinguts per cada partit en les eleccions municipals a Tremp des de l'any 1991 fins a l’actualitat. Just a sota, l’acompanya una breu explicació sobre quins acords de govern es van assolir en cadascun dels casos.


1991: El PSC governa sent la segona força

CiU, amb un Miquel Verdeny que venia de vuit anys a l'alcaldia, guanya les eleccions amb 6 regidors, seguit del PSC amb 5 i del PP i del Grup Independent (GI) que es queden amb 1 regidor cadascú. Sent la segona força, els socialistes arriben a un acord de govern tripartit amb el PP i amb el GI per assolir l’alcaldia, que es queda a mans d'un llavors jove i poc experimentat Víctor Orrit.

1995: ERC dona el seu vot al PSC

El PSC guanya les eleccions amb 6 regidors, CiU queda en segona posició amb 5 i ERC i el PP n’obtenen 1 cadascun. Els socialistes pacten amb ERC i aconsegueixen els 7 regidors necessaris per governar i reeditar l’alcaldia amb Víctor Orrit al capdavant. Unitat del Pallars (UP), amb membres d’Iniciativa, no aconsegueix representació.

1999: Tripartit PSC-CiU-ERC en uns comicis especials

Sens dubte, l’any més complexe, amb fins a cinc formacions presentades. Les desavinences internes a CiU promouen la creació de Gent Convergent pel Municipi de Tremp (GCMT), formació liderada per Miquel Verdeny que obté 4 regidors. El PSC guanya les eleccions amb 5 regidors, ERC n'aconsegueix 2 i el PP i CiU, formada majoritàriament per militants d’Unió, es queden amb 1 cadascú. Un pacte tripartit entre el PSC, ERC i CiU dona de nou l’alcaldia a Víctor Orrit, que sumarà 12 anys al capdavant de l’Ajuntament de Tremp.

2003: ERC dona els seus vots a CiU

CiU i PSC empaten a 5 regidors i ERC n’obté 2. El regidor restant se’l queda el PP, que és l’última ocasió que aconsegueix entrar a l’Ajuntament de Tremp. Un pacte entre CiU i ERC retorna l’alcaldia al convergent Miquel Verdeny després de 12 anys, un càrrec que al cap de dos anys cedeix a Joan Ubach al·legant motius de salut.

2007: Majoria absoluta socialista

El PSC obté 7 dels 13 regidors del consistori i, per tant, la majoria absoluta. En segona posició queda CiU, liderat per Josep Maria Tarrat, amb 4 regidors, el doble que ERC, amb 2. És l’única majoria absoluta d’aquest període analitzat de 28 anys a Tremp. Ni el PP ni ICV obtenen representació i Víctor Orrit es converteix novament en alcalde del municipi.

2011: Pacte PSC-Reagrupament amb final amarg

El PSC de Víctor Orrit guanya les eleccions amb 6 regidors, CiU recupera Ubach i esdevé la segona força més votada amb 5 i ERC i Reagrupament es queden amb 1 regidor cadascun. Per governar, els socialistes s’al·lien amb Joan Pascual, candidat de Reagrupament, que acabarà la legislatura com a regidor no adscrit per un seguit de discrepàncies amb el PSC. El PP no obté representació i Orrit inicia el que seran els seus últims quatre anys com alcalde.

2015: Nou acord de govern entre CiU-ERC 12 anys després

Com va passar l’any 2003, Compromís per Tremp (PSC) i CiU empaten a 5 regidors, amb la diferència que ERC enlloc de sumar-ne 2 n’obté 3 i que el PP es queda sense representació. També com al 2003, els republicans es converteixen en la peça decisiva per formar govern, un acord que reediten amb els convergents per donar l’alcaldia a Joan Ubach i deixant l'històric Víctor Orrit a l’oposició després de vuit anys.

2019: Romero o Cases

El passat 26 de maig les urnes van donar 6 regidors a Compromís per Tremp, 4 a ERC i 3 a Junts per Tremp. Com ha passat en tots els comicis dels darrers 28 anys -amb l’excepció de l’any 2007- cap dels tres partits ha aconseguit la majoria absoluta, per tant, hi ha diferents possibilitats de govern, amb Sílvia Romero o Maria Pilar Cases d'alcaldesses. El proper dia 15 de juny coneixerem quina de les dos s’acaba convertint en la primera alcaldessa de Tremp. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació