Dijous, 23 de gener de 2025
os bru

Preocupació entre els ramaders per la presència de l'os a la Vall d'Àssua

Aquesta zona del Pallars Sobirà, que reuneix uns 25.000 animals, no forma part del programa d'agrupació de ramats

11 de juny de 2019 a les 10:08
Un ramat d'ovelles després de passa l'estiu a la muntanya, en imatge d’arxiu | ACN
Els ramaders de les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs asseguren haver estat alertats, aquest cap de setmana, de la presència de l'os Goiat en aquesta zona del Pallars Sobirà. Els pastors, coneixedors de la presència del plantígrad a prop dels pobles, han passat la nit a la muntanya vigilant els ramats per evitar atacs. Ho ha explicat el president de l'Associació de ramaders del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, que diu que els ramaders s'han de dedicar a "cuidar els ramats" i no a "vigilar l'os".

Ribera ha denunciat que el Govern va excloure l’any passat aquestes muntanyes del pla d'agrupació de ramats argumentant que no era zona de presència de l'os. El president dels ramaders ha volgut fer palès el malestar de tot el sector i la preocupació que representa la presència de l'os a la zona del país amb més densitat d'animals durant l'estiu, amb més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls.


Ribera ha explicat que el sector farà visible aquest malestar en una “gran concentració” de tots els ramaders del Pirineu a la Vall d'Àssua, coincidint amb el dia que pugen les ovelles a la muntanya. Entre les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs es reuneixen més de 15.000 ovelles. L'Associació de ramaders demana una rectificació a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i que reconegui que aquesta zona de la Vall d'Àssua sí que hi ha presència d'os.

Pel que fa a la política de reeducació de Goiat, foragitant-lo amb l'ús de pirotècnia, de bales de fogueig o bales de cautxú, per Ribera, creu que ha quedat demostrat que únicament el desplaça d'unes zones a unes altres, en aquest cas de la Val d'Aran, al Pallars Sobirà. Ribera ha reiterat que la ramaderia extensiva i la presència de l'os a les muntanyes és “impossible”.

Ribera s'ha mostrat contundent i ha afirmat que volen fora aquest “okupa” de les seves muntanyes, moltes de propietat privada o comunal. Pels ramaders l'únic problema no és l'os Goiat, el més controvertit entre la quarantena que habiten al Pirineu, donat que si s'extreu, encara en quedaran més de quaranta.

Agrupaments de ramats

L'agrupació de ramats és una mesura de protecció que consisteix en agrupaments de bestiar vigilats durant els mesos que les ovelles estan a la muntanya. Es tracta d'una de les mesures preventives posades en marxa, dins del projecte Piroslife.

En total, l'any 2018 es van organitzar 6 agrupaments de ramats protegits, amb prop de 5.600 ovelles i cabres de 36 propietaris i ramaders diferents, que voluntàriament es valer acollir a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran. 

Concretament, van ser els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Val d'Aran; i els d'Isil, Tavascan, Bonaigua i Boldís Àreu, al Pallars Sobirà. A la Val d'Aran es van agrupar unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, mentre que al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura va arribar a més de 3.600 animals de 12 propietaris.

D'aquesta mesura, l'any passat en va quedar exclosa la Vall d'Àssua per primer cop. La mateixa zona on aquest cap de setmana han alertat als ramaders de la presència de l’os.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació