Dilluns, 25 de novembre de 2024
geologia

​El Geoparc Conca de Tremp-Montsec finalitza la 3a Setmana dels Geoparcs Europeus

Diferents activitats gratuïtes al voltant del llenguatge han permès apropar a la població al ric i divers patrimoni del Geoparc

Redacció 13 de juny de 2019 a les 10:16
Imatge d’una de les activitats programades | Geoparc
Del 27 de maig al 9 de juny ha tingut lloc la tercera edició de la Setmana dels Geoparcs Europeus, que s’ha celebrat al Geoparc Conca de Tremp-Montsec juntament amb els més de 70 Geoparcs que hi ha a Europa. Durant aquests 15 dies s’han celebrar diferents activitats gratuïtes per donar a  conèixer una part del patrimoni del Geoparc. Enguany, el llenguatge ha estat el fil conductor de les diferents activitats que han permès, als gairebé 400 participants, viatjar en el temps, tot coneixent patrimoni i territori.

Amb la desena d’activitats programades s’han donat a conèixer les primeres formes del llenguatge més primitiu que trobem a la prehistòria amb els indicis que han deixat els neandertals i els primers humans moderns. Alhora, i avançant en el temps fins a arribar a l’edat mitjana, els més menuts han gaudit amb el conte Arnau Mir de Tost i els estels i màgics. A més, s’ha pogut redescobrir els primers textos escrits en català, trobats al poble d’Orrit, al municipi de Tremp. Actualment encara es pot visitar l’exposició Els orígens de la llengua catalana a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, de Tremp fins a finals de juny. 


Avançant en el temps fins a finals del s.XIX, els participants han arribat al moment de l’expansió de la impremta litogràfica, moment en què al Geoparc comença a explotar-se la Pedrera de Meià, proveïdora d’aquest tipus de pedra i on s’hi va descobrir un conjunt de fòssils molt ben preservats, amb un jaciment de gran rellevància. La jornada s’ha complementat amb exemples d’impressions litogràfiques de les Botigues Museu.

A més, s’han fet dues jornades de toponímia, una a la seu científica del Geoparc (CST Pirineus del ICGC a Tremp) i una altra amb una sortida de camp per Sarroca de Bellera, la qual ha inclòs; a part dels topònims, coneguts com els fòssils de la llengua; la interpretació mitològica i geològica de l’entorn.

Finalment, s’ha posat en valor els diferents dialectes del territori com són el pallarès i el nargoní, tot exposant paraules que, en molts casos, malauradament, ja estan en desús. Per això s’ha realitzat una ruta literària per Coll de Nargó i la Geofesta Parla Pallarès amb la presentació de les dues noves samarretes de l’Associació Cambuleta amb les paraules “estima” i “retjo”, concert amb cançons tradicionals locals i tast de productes locals.

Dia del Medi Ambient

En motiu del Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra el 5 de juny, el passat diumenge 9 de juny i també en el marc de la Setmana dels Geoparcs, s’ha dut a terme una Jornada de Neteja a la zona del barranc de Seròs, al terme municipal de Talarn, amb la col·laboració de la Societat d’Amics de Muntanya i la Federació Catalana d’Espeleologia. Es van extreure 15 pneumàtics del fons del barranc i un contenidor de brossa diversa on hi predominaven les ampolles de vidre i les llaunes, d’un antic abocador incontrolat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació