Dimarts, 23 de juliol de 2024
municipals 2019

AL MINUT: La constitució dels ajuntaments arreu del país

Redacció 15 de juny de 2019 a les 10:46
« Entrades més recents
 08:32 
Els vetos aboquen Maragall i Colau a una negociació fins al darrer minut. Els comuns descarten un pacte que inclogui JxCat i aprofiten l'oferiment de Valls per afegir pressió a ERC, mentre els republicans insisteixen que el seu candidat ja és acceptat com a futur alcalde. Per Sara González i Joan Serra Carné.

 21:14 
ERC radicalitza la seva victòria a Manresa: «Els conills tècnics no existeixen, i els empats tècnics tampoc, hem guanyat». Els republicans atribueixen a un "relat interessat" la informació que va publicar NacióManresa sobre la possibilitat de fer un govern amb Junts per Manresa amb alcaldia compartida.

 18:42 
JxCat i el PSC reediten el pacte de govern a Calella. En una compareixença conjunta, Montserrat Candini i Josep Torres, han refermat l'acord per continuar sent socis de govern. La líder de Junts per Calella ha explicat que en les darreres hores també havia mantingut converses amb ERC i els comuns.

 18:31 
MAPA Els vots del 26-M dels rubinencs plasmen que la ciutat està clarament dividida en dos colors: el vermell del PSC i el groc d'ERC. Consulta aquí el mapa que il·lustra com va votar la ciutadania de Rubí.

 17:49 
Artadi veu amb bons ulls l'oferta de Maragall i seguiran negociant divendres amb Forn a la presó. La candidata efectiva de JxCat no veta que Colau pugui donar suport a la investidura plantejada per l'alcaldable d'ERC. Ho explica Sara González des dels passadissos del Parlament.

 17:23 
El recompte final ratifica la victòria d'ERC a Manresa, però redueix la diferència amb JxCat a només 10 vots. La Junta Electoral de Zona ha atribuït a Junts per Manresa 2 vots més dels que tenien, i 1 més als republicans. Ho explica Pere Fontanals.

 17:15 
La CUP estén la mà a ERC per fer a Llauradó alcaldessa de Reus. Els anticapitalistes demanen als republicans que defugin de ser "la crossa de Pellicer" i liderin un govern alternatiu a la ciutat.

 17:14 
MAPA Com va votar Sabadell el 26-M? El vot sobiranista del 26-M a la cocapital del Vallès Occidental es va concentrar al centre, mentre que el PSC va arrasar als barris. Consulta aquí el mapa que il·lustra com van votar els sabadellencs.

 16:14 
Lluís Rabell, l'expresident del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, també defensa l'acord entre Colau, Collboni i Valls per retenir l'Ajuntament de Barcelona. Rabell, en un article escrit al seu blog personal, diu que els lideratges es demostren "en els moments crítics" i carrega contra les veus dels comuns que s'oposen a pactar amb la dreta: "aquesta reacció demostra poca maduresa política".

 14:25 
Núria Marín, "sorpresa i satisfeta" amb la majoria absoluta: "Pensava que havien passat a la història". Creu que els bons resultats es deuen a "la feina feta" els últims quatre anys i "a la millora del PSOE i l'arribada de Pedro Sánchez".

 14:24 
Enric Mir (JxBorges) estén la mà a l'oposició per tirar endavant conjuntament projectes de ciutat. L'alcalde borgenc situa com a prioritats la millora dels accessos, el teatre, l'arxiu comarcal, el sòl industrial i acabar d'implantar la fibra òptica.

 14:20 

 14:20 
Junts per Valls, entre revalidar el pacte amb ERC o intentar-ho amb la CUP. Dolors Farré, futura alcadessa de la capital de l'Alt Camp, afirma que "hem de parlar amb tothom, tots els escenaris estan oberts".  

 14:19 

 14:19 
La candidata de Junts per Tremp, Anna Ritz, qualifica d'«inviable» un acord de govern amb els socialistes i assegura que si pacten ho faran amb ERC. Informa Jordi Ubach des del Pallars.

 14:19 
Isaac Albert, d'ERC-MES, Terrassa anuncia que vol arribar a un acord de govern "fort, estable i progressita" amb el partit que va guanyar les eleccions a la ciutat (Tot per Terrassa).

 14:06 
L'alcaldable d'ERC a Sabadell, Juli Fernàndez, insisteix que les forces representades al ple han de decidir "entre una alcaldia honesta i republicana o una vinculada a la corrupció i al 155" que considera que representa el PSC de Marta Farrés. 

 12:54 
L'escrutini definitiu de vots dona un tercer regidor a En Comú Podem a Cerdanyola: Junts per Cerdanyola en perd un i es queda amb un únic representant al ple.

 12:35 
Valls no posa condicions per impulsar Colau a l'alcaldia. Crida a l'alcaldessa i a Jaume Collboni a actuar amb "responsabilitat"i "alçada de mires". Per Pep Martí.

 10:55 
El candidat de l'agrupació d'electors Som Poble a Sort, Raimon Monterde, disposat a «parlar» amb la resta de formacions però no a «estendre la mà» a tothom. 

 10:51 
ÚLTIMA HORA La CUP facilitarà la investidura de Pau Ricomà com a alcalde de Tarragona. Els anticapitalistes posen damunt la taula cinc condicions que els republicans hauran d'acceptar; ho explica Jonathan Oca des de Tarragona. Informa Jonathan Oca

 10:02 
Nil Papiol vol acabar amb "l'estancament" d'Hostalric i promet "aire fresc" amb la nova majoria absoluta. Sumem per Hostalric desbanca Frías (JxCat) després de dotze anys al govern.

 10:00 
Aragonès diu a Colau i Artadi que posar vetos d'entrada és una "equivocació" i descarta pactes amb el PSC. L'adjunt a la presidència d'ERC insisteix a defensar una "majoria amplia" que representi el 3-O.

 09:58 
Junts per Prats obre una ronda de contactes amb tots els partits després de guanyar 5 dels 11 regidors a Prats de Lluçanès. Tenen la voluntat “de parlar amb tothom".

 09:57 

 09:53 
La candidata del PSC a l'alcaldia de Sabadell, Marta Farrés, estén la mà a la resta de forces per entendre's i arribar amb pactes a l'alcaldia; informa Albert Segura.

 09:53 
Les eleccions a Sabadell faran que els grups municipals renovin les seves cares, amb 22 nous regidors dels 27 representants al ple: us expliquem qui són amb nom, cognom i partit; informa Albert Segura des de Sabadell.

 09:07 
Per què Artadi pressiona Maragall per formar un bipartit independentista? JxCat insisteix que ERC ha d'apostar per un govern municipal "100%" partidari de la república que tingui 15 regidors i descarta pactar amb Colau. Ho explica Oriol March. 

 09:06 
Maragall planteja un pols a Colau: investidura a tres o govern en solitari. Els republicans piloten les negociacions amb el convenciment que no hi ha cap altra opció a una alcaldia d'ERC a Barcelona. Per Sara González.

 09:00 
Fèlix Alonso deixa la primera línia política i una coalcaldia de l’EINA li prendrà el relleu a Altafulla. La candidatura republicana obre converses per tancar un pacte de govern amb Junts, Ara Altafulla o el PSC.

 09:00 
Pilar Díaz (PSC) assegura que la majoria absoluta no significarà la fi del diàleg i els grans acords de ciutat a Esplugues. L'alcaldessa en funcions destaca que han aconseguit 11 regidors de 21 amb una gran participació del 63,9%.

 08:54 
Vilaür (Alt Empordà) ha donat majoria absoluta a la CUP després de més de 30 anys de governs convergents. Els veïns han escollit Ester Ferreró com a alcaldessa per llista oberta.

 08:51 
Manu Reyes (PP) creu que les esquerres reeditaran el pacte per evitar que torni a l'alcaldia de Castelldefels. Tot i guanyar les eleccions, assegura que els mals resultats dels populars a les generals han influït en el resultat.

 08:48 
Dolors Sabater demana al PSC "que no s'enroqui" ni "menystingui" la "Badalona Valenta" com alternativa a Albiol. La candidata de Guanyem i ERC assegura que Àlex Pastor ha "contribuït" a l'auge del PP i li exigeix "responsabilitat".

 08:47 
Artadi veu un error que Maragall volgués governar en solitari i defensa reeditar l'acord de la Generalitat. La número dos de JxCat rebutja deslligar el pacte d'investidura del de govern.

 08:45 
Al Baix Montseny només queden tres alcaldies per decidir: a Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni i Sant Pere de Vilamajor. Informa Jordi Purtí.

 08:44 
Fèlix Alonso deixa la primera línia política, no recollirà l'acta de regidor. Una coalcaldia de l'EINA li prendrà el relleu a Altafulla, que obrirà converses per tancar un pacte de govern amb Junts, Ara Altafulla o el PSC. Informa Jonathan Oca des de Tarragona.

 08:43 
ERC aposta a Girona per un govern fort i independentista sense els partits del 155. Quim Ayats diu que volen un govern a la ciutat "que defensi els drets i les llibertats tant individuals com col·lectives". Informa Xavier Borràs des de la Garrotxa.

 20:56 
L'actual alcalde del PSC a Terrassa, Alfredo Vega, respon a Jordi Ballart, líder de la llista més votada, i desmenteix que hagi ofert cap alcaldia ni «coalicions estranyes».

 20:56 
Qui té la clau d'un possible canvi de cromos entre PSC i JxCat a Tarragona? La presidència de la Diputació i l'alcaldia estan a l'aire i un acord entre les dues formacions acabaria amb el somni d'ERC. Ho analitza Jonathan Oca des de Tarragona.

 20:08 
Qui serà alcalde segur i qui (encara) no, al Bages i el Moianès? Vint-i-set dels quaranta ajuntaments del Bages i el Moianès ja coneixen qui serà el seu alcalde i NacióManresa et mostra tots els regidors de les dues comarques. Ho explica, en detall, Pere Fontanals.

 20:07 
Podem ha tret una única regidora Sabadell, Marta Morell, que ha desbancat tot el grup municipal dels comuns. La candidata adverteix que no pactarà "ni amb la dreta espanyola ni amb la catalana". Informa Albert Segura.

 19:57 
ERC Manresa perfila aquest dimecres en assemblea els primes passos per formar govern. Posterioment, iniciarà una ronda de contactes amb les formacions amb representació, començant per Junts per Manresa.

 19:53 
El Ministeri de l'Interior reconeix errors puntuals en el bolcat de les dades del 26-M. El recompte no és oficial fins que aquest dimecres es faci l'escrutini general i dijous es proclamin els electes al BOE. La CUP ha denunciat aquesta tarda que un error del ministeri li ha restat desenes de milers de vots arreu de Catalunya.

 19:52 
Colau demana a ERC i PSC no fer «vetos» en clau nacional. L'alcaldessa en funcions recorda que els comuns, ERC i el PSC han governat junts a l'Àrea Metropolitana de Barcelona durant aquest mandat.

 19:52 
Maragall ofereix a Colau i Artadi un acord d'investidura que inclou llibertat dels presos i referèndum. L'alcaldable d'ERC contempla el govern en solitari si l'entesa a tres no fructifica. Ho explica Sara González des de la seu d'ERC.

 19:31 
La candidata de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, avança que qualsevol acord que ara mateix es planteja la formació a la capital vallesana passa per governar. Informa Albert Segura.

 19:15 
Jordi Ballart (Tot per Terrassa) ha començat aquest dimarts la ronda de contactes amb la resta de partits locals que van obtenir representació municipal. Tot per Terrassa va aconseguir ser la llista més votada amb 10 regidors. Informa Anna Mira.

 19:04 
Alcaldia compartida a Manresa, l'opció que els entorns d'ERC i JxCat assumeixen abans de començar; informa Pere Fontanals

 18:58 
Al Ripollès, les alcaldies dels 19 municipis estan totes ja decidides. En principi, no caldran pactes postelectorals; informen Pere Pratdesaba i Roger Tugas.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació