Dilluns, 25 de novembre de 2024
alevinatge

Alliberen 1.500 truites criades als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí

En un any es podran alliberar al riu exemplars autòctons nascuts en semilliberat

Redacció 25 de juny de 2019 a les 10:00
Agents Rurals i pescadors agafant les truites del centre d'alevinatge d’Escaló | ACN
Els escolars de Llavorsí han participat en l'alliberament d'uns 1.500 exemplars de truita criats als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí. Es tracta de truites rescatades del canal de Sossís durant les tasques de manteniment de la central que es van fer ara fa un any. Amb el trasllat d'aquests animals als centres d'alevinatge s'ha aconseguit que la mortalitat disminueixi considerablement, passant d'un 80% a un 15%.

Quan els exemplars de truita van arribar als centres d'alevinatge mesuraven uns sis centímetres i el passat divendres, quan es van alliberar, la majoria superaven els 11 centímetres. Un dels punts forts d'aquests centres és que viuen a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se'ls alimenta amb menjar natural.


Un dels objectius dels centres de Llavorsí i Escaló és reduir la mortalitat dels exemplars que es deixen anar als rius del Pirineu per repoblar-los i augmentar-ne la supervivència. Els alevins s'agafen del medi natural, en aquest primer cas del canal de Sossís, i es porten als canals d'alevinatge on es criaran durant 8 o 10 mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua que trobaran posteriorment al riu i aliments similars als que es trobaran posteriorment al riu com cucs de terra o cucs de mosca.

El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona.
 

Primer pla d’una truita autòctona. Foto: ACN


Paral·lelament, també s'està realitzant al Pallars Sobirà un projecte pioner de cria en semillibertat. En l'època de la posta d'os de les truites, els tècnics van agafar ous per fecundar-los als centres d'alevinatge. Una tasca complicada i pionera que ara s’ha comprovat que ha estat tot un èxit, ja que les cries ja mesuren uns tres centímetres. Aquestes cries s'alimentaran de manera natural durant un any i la primavera del 2020, quan mesurin uns 11-12 centímetres, s'alliberaran al Noguera Pallaresa.

Josep Maria Puigarnau, Agent Major de Fauna, ha explicat que la importància d'aquest projecte rau a poder disposar d'un reservori de truita autòctona del Pirineu en cas de tenir una alteració al riu. Disposar d'aquest estoc de truites de genètica autòctona dona una seguretat en cas de repoblar. Puigarnau ha explicat que el reservori actual de l'administració és de truita atlàntica, exemplars totalment prohibits per repoblar en zones de Reserva Genètica com són els rius del Pallars Sobirà.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha dit que aquests centres tenen un triple objectiu: repoblar els rius del Pirineu amb truita autòctona, fer pedagogia als escolar i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i porti turisme a la comarca.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació